Kanta-Häme Hämeenlinna Janakkala

Miksi yleistä vaaramerkkiä ei annettu Turengin ammoniakkivuodosta?

Ammoniakkivuoto työllisti pelastuslaitosta lauantaina Turengissa. Kuva: Lukijan kuva / Juha Tuuliainen

Valion Turengin tehtaan ammoniakkivuodosta annettiin lauantaina vaaratiedote, jossa lähialueen ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnin. Vaaratilanne kesti noin tunnin.

Ammoniakkivuodon jälkeen keskustelua on herättänyt se, miksi yleistä vaaramerkkiä ei soitettu. Kaikki alueen asukkaat eivät ehtineet saada tietoa ikkunoiden ja ilmastoinnin sulkemisesta.

Eikö ammoniakkivuoto olisi ollut tilanne, jolloin yleisen vaaramerkin olisi pitänyt soida, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Toni Pyökäri?

– Tässä tilanteessa sitä ei ollut tarpeen tehdä. Arvio oli, ettei välitöntä sisäsuojautumista tarvittu alueella. Vuoto oli niin pieni, ettei ympäristöön tullut vaaraa, vaan lähinnä hajuhaittoja. Jälkikäteen katsottuna arvio oli oikea sillä ihmisiä ei altistunut lainkaan.

Miten viranomaiset arvioivat, milloin yleinen vaaramerkki annetaan?

– Pelastustyön johtaja yhdessä tilannekeskuksen kanssa arvioi, onko se tarpeellista tehdä. Se riippuu vuodon suuruudesta, vapautuneen aineen määrästä sekä siitä, mikä aine on kyseessä ja kuinka vaarallista se on. Meillä on olemassa arviointiin myös erilaisia apuvälineitä, kuten tietoteknisiä ohjelmia, joilla pystymme tekemään leviämisennusteen.

Moni alueen asukas ei saanut tietoa ikkunoiden sulkemisesta ja sisällä pysymisestä. Onko heidän syytä olla huolissaan ammoniakkialtistuksesta?

– Ympäristöön ei aiheutunut minkäännäköistä vaaraa. Altistusta ei tullut, koska vuodon määrä oli niin pieni. Edes he, jotka olivat jo tehdasalueella, eivät saaneet altistumista. HÄSA

Lue myös: Valion Turengin tehtaalla ammoniakkivuoto – Vaaratilanne on nyt ohi

Päivän lehti

4.8.2020