fbpx
Kanta-Häme

Miljardihanke työllistää satojen yritysten kautta suomalaisia - myös hämäläisiä

Metsä Groupin Äänekosken tehtaan 1,2 miljardin euron investointi tuo työtä ympäri Suomea. Tehtaan rakentamiseen osallistuu pääurakoitsijoiden lisäksi satoja alihankkijoita ja alihankkijoiden alihankkijoita ympäri Suomea.

Vaikka pääurakoitsijoista ja laitetoimittajista yksikään ei ole Kanta-Hämeestä, tuo jätti-investointi työtä myös maakuntaan. Toimituksista tehdään osia Kanta-Hämeessä tai urakat parantavat välillisesti työllisyyttä.

Konecranes toimittaa automaattisen lastausjärjestelmän ja erilaisia nostolaitteita tehtaalle. Tilaukset antavat työtä myös konsernin Hämeenlinnan tehtaalle, jossa valmistetaan konsernin standardinostolaitteita.

– Hämeenlinnasta toimitetaan Äänekoskelle useita nostimia, sanoo Hämeenlinnan tehtaiden tuotantojohtaja Arto Engbom.

Metsä Group ilmoittaa, että tehtaan rakentaminen työllistää 2 500 henkilöä. Investoinnin työllistämisvaikutus on kaikkiaan yli 6 000 henkilötyövuotta.

Etlatiedon tuoreessa raportissa Suomen suurista yrityksistä tehtaan työllisyysvaikutus lasketaan paljon suoria vaikutuksia suuremmaksi. Raportin mukaan rakennustyöt synnyttävät Suomen yrityksiin noin 2,4 miljardin euron liikevaihdon. Etlatieto päätyy siihen, että rakentaminen seurannaisvaikutuksineen työllistää kaikkiaan yli 11 000 työntekijää.

Äänekosken tehdas työllistää valmiina suunnilleen yhtä paljon työntekijöitä kuin vanhakin tehdas. Tehtaan vaikutukset kansantalouteen ovat muualla tuotantoketjussa. Tehdas tarvitsee paljon enemmän puuta, kuljetuksia ja palveluja kuin vanha tehdas.

Arvonlisäys kansantaloudessa nostaa tehtaan taloudellisen vaikutuksen myös valmiina paljon 1,3 miljoonaa sellutonnia suuremmaksi. Kun tehtaan odotetaan toimivan ainakin 30 vuotta, se tuo maan talouteen lähes 12 miljardia euroa. Kumulatiiviset työllisyysvaikutukset nousevat yli 61 000 henkilötyövuoden. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies korostaa, että syntyy merkittävä määrä uusia pysyviä työpaikkoja.

Yritysten saamat tilaukset vaikuttavat välillisesti myös niiden Kanta-Hämeessä toimivien yksiköiden tilauksiin. Äänekosken tehtaan perustusten paaluttaminen oli Suomen kaikkien aikojen suurin paalutushanke. Tehtaan perustusten noin 17 000 pisteeseen upotettiin valtavasti betoni- ja teräspaaluja.

Lujabetoni toimitti tehtaan paalutuksiin 195 kilometriä paaluja. Paalut valmistettiin Lujabetonin Haapajärven tehtaalla, mutta tilaus heijastuu myös yhtiön muiden yksiköiden töihin. Lujabetonia valmistaa rakennuselementtejä kahdella Hämeenlinnan tehtaalla.

Teräspaaluihin, kuten muihinkin tehtaan rakenteisiin, käytetään paljon SSAB:n terästä. Paaluja valmistetaan Hämeenlinnassa.

Julkinen hallinto on pakotettu suuriin investointeihin, kun suuri tuotantolaitos syntyy. Liikennevirasto rakentaa tehtaalle yhteyksiä 158 miljoonalla eurolla. 80 miljoonaa euroa käytetään ratayhteyksiin ja 78 miljoonaa euroa teiden parantamiseen Keski-Suomessa.

Suomen valtio antaa investointiin 32 miljoonan euron uusiutuvan energian tuen, jonka Euroopan unioni on hyväksynyt. Tukea perustellaan sillä, että tehdas tuottaa uusiutuvalla energialla lämpöä ja sähköä.

EU:n strukturoitujen investointien rahasto lainaa hankkeeseen 75 miljoonaa euroa. HäSa

Menot