fbpx
Kanta-Häme

Miljoonien putki maan poveen

Hämeenlinnan Seudun Veden miesmuistiin isoin vesihuoltoinvestointi, yhteensä yli 14 miljoonaa euroa maksava Iittalan-Akaan linja etenee aikataulussa.

Työt alkoivat Mäkelän teollisuusalueelta puolitoista kuukautta sitten.

Sekä runko- että liityntävesijohdon ja paineviemärin sisältämää vesihuoltolinjaa on piilotettu Kiltintien varresta lähtien jo parisen kilometriä maan poveen Parolannummen risteyksen yli kohti Iittalaa.

KVL-Tekniikka oy:n urakoima kaivutyömaa on tällä hetkellä vanhan kolmostien varressa Hämeenlinnan ja Hattulan rajalla.

Vastakkaisesta suunnasta kohti kahden urakan puolivälissä sijaitsevaa Hakinmäkeä ovat tulossa Kaivinpari oy:n koneet Kankaisten tien ja vanhan kolmostien risteyksessä.

– Hakinmäen jälkeisessä montussa on meidän maalimme, kertoo kaivinkoneen ohjaimissa ahkeroiva Harri Parikka.

Kehityspäällikkö Jukka Sandelin vesihuoltoyhtiöstä kertoo, että työmailla on töissä yhteensä 15-20 henkilöä.

Loppuvuodesta kohti Akaata

Jukka Sandelinin mukaan suunnitelmat Iittalasta kohti Akaata ovat myös jo valmiina, ja niitä käydään vielä lomakauden aikana läpi, jotta syys-lokakuussa voidaan päästä urakoiden kilpailutukseen.

– Töiden on tarkoitus alkaa Iittalasta Akaaseen loppuvuodesta. Myös tämä osa vesihuoltolinjaa jaettaneen kahteen urakkaan.

Kaivutöitä on Sandelinin mukaan rytmitetty niin, että viljelylle tuotetaan mahdollisimman vähän haittaa. Tämä tarkoittaa, että peltojen kohdat kaivetaan auki viljelykauden päätyttyä syksyllä tai talvisaikaan.

Lopullisesti valmista on aikataulun mukaan ensi vuoden lopussa.

Silloin puhdas vesi virtaa Hämeenlinnasta Iittalaan ja Akaaseen.

Samassa yhteydessä ohjataan Iittalan jätevedet Akaan puhdistamolle ja Kalvolan jätevedenpuhdistamo voidaan lakkauttaa. Pieni osa Iittalan jätevesistä tulee vesihuoltolinjaa pitkin myös Hämeenlinnaan Paroisille puhdistettavaksi.

Kustannuksista neljä miljoonaa euroa kuluu tämän vuoden aikana ja loput 10 kuluvat ensi vuoden aikana. Vesihuoltoyhtiö rahoittaa investoinnin kuntien takaamin lainoin. (HäSa)

Menot