fbpx
Kanta-Häme

Millainen sauna täyttää kriteerit?

Sauna From Finland -yhdistys julkaisee perjantaina laatukriteerit aidolle suomalaiselle saunaelämykselle. Ne on tarkoitettu esimerkiksi hotelleille, matkailuyrityksille, kylpylöille, uimahalleille toiminnan kehittämiseen.

Mihin laatukriteerejä tarvitaan, toiminnanjohtaja Carita Harju?

– Ideana on vauhdittaa saunaliiketoimintaa. Tarvittiin määritelmä, mitä suomalaiseen saunaelämykseen pitäisi kuulua kansainvälisen asiakkaan näkökulmasta. Silloin se varmasti kelpaa meille suomalaisillekin.

Miten kriteerit määriteltiin?

– Sekä yhdistyksemme asiantuntijavoimin että hotellien, uimahallien ja matkailuyritysten asiakkaille tekemämme kyselyn perusteella.

Mitkä ovat suomalaisen saunan ydinarvot?

– Tärkein on siisteys. Kansainväliset asiakkaat arvostavat turvallisuutta ja sitä, että saunassa kerrotaan, mitä siellä pitää tehdä. Myös tuoksu koetaan tärkeäksi, toivotaan koivun tai vaikkapa mäntysuovan tuoksua. Allergialiittokin hyväksyy aidot tuoksut.

Mikä on paras lämpötila?

– Yleensä saunat on lämmitetty ihan liian kuumiksi. Ihmiset haluavat mennä mietoon, noin 65-asteiseen saunaan, jonka lämpöä voi sitten löylyn avulla säädellä.

Millainen on suomalaisen saunan laatutaso?

– Markkinointi ja kehittäminen on ehkä vähän unohtunut. Tavoitteenamme on nostaa rimaa. Asiakkaat valitsevat mieluiten sellaisen saunan, jossa elämystä on mietitty.

Millaisia ovat ulkomaalaisten saunojien virhekäsitykset?

– Mielikuva on tosi kuumasta ja pimeästä paikasta. Jos mittari lähestyy sataa, ei sinne uskalleta mennä. Minusta saunamittarilla ei ole julkisessa saunassa samanlaista merkitystä kuin kotisaunassa. Lisäksi pelottaa alastomuus. Alastomuuden vaatimus ei saa olla este kansainvälisen saunavieraan vastaanottamiselle.

Pitäisikö suomalainen sauna suojata alkuperäistuotteeksi?

– Se on seuraava tavoitteemme. Jos joku haluaa rakentaa vaikkapa Berliiniin aidon suomalaisen saunan, meidän on määriteltävä sille tarkat rajat. Paljonko täytyy olla jalkatilaa, millainen laudemateriaali, miten kaukana kiuas saa olla ja niin edelleen.

Mikä on Sauna From Finland?

– Suomalaiseen sauna-alaan liittyvien yritysten verkosto.

Menot