Kanta-Häme

Millaisia jälkiä keho jättää?

Keho.

Miltä keho tuntuu? Millaisia ominaisuuksia kehossa on? Miten kehoa voi suojata? Millaisia liikkeitä voi tehdä? Millaisia jälkiä kehosta jää?

Muun muassa näitä asioita on pohdittu monelta eri kantilta Galleria Arxin uusimmassa näyttelyssä, jonka taiteilijoita ovat hämeenlinnalaiset päiväkotilapset.

Näyttelyn teokset ovat syntyneet alkuvuonna muotoilija Laura Pokelan vetämissä taidepajoissa, joita sitten on jatkettu omatoimisesti päiväkodeissa.

– Tutkimme kehoa oman kokemisen kautta, Pokela kuvailee pajojen toimintatapaa.

Idea ei ole ollut tuottaa valmiita taideteoksia vaan lähtökohtia, joista galleriavieraat voivat ammentaa ja jatkaa töitä haluamallaan tavalla.

Ei se tulos vaan kokemus

Näyttelyn avajaisia vietettiin tiistaiaamuna. Paikalla olivat itse oikeutetusti päiväkotilapset opettajineen ja hoitajineen Katumalta, Hauholta, Lammilta, Nummelta ja Solvikista.

Lasten kuvataidekoulun opettaja Antti Hämäläinen korostaa, että tarkoitus ei ollut lähteä tekemään jotakin valmista työtä vaan tärkeintä on ollut kokemus taidetta tehdessä. Se vaatii myös aikuisilta oikeita kysymyksiä ja läsnäoloa.

– Elämäksikin sitä sanotaan.

Näyttelyn suunnitelleet ja rakentaneet Aimokoulun kuvataideopettajat Olli Larjo ja Antti Hämäläinen sekä Laura Pokela seurasivat mielenkiinnolla, kuinka lapset tarttuivat jälleen aiheisiin, joita olivat jo päiväkodissa tutkineet ja käsitelleet monella eri tavalla.

– Lapsi ei välttämättä odota tai tarvitse ohjeita vaan alkaa tutkia toimia heti, Pokela kommentoi katsoessaan lasten intoa rynnätä tutkimaan erilaisia aiheita ja välineitä.

Toiminnan lähtökohtana lapsilähtöisyys

Reilun viiden vuoden ajan Hämeenlinnan päiväkodeissa on työstetty Satakieli-pedagogiikkaa, johon myös Pokelan taidetyöpajat ovat pohjautuneet. Nyt sekin on valmis.

Päiväkodin johtaja Eliisa Soirila sanoo, että kehitys on ollut valtava.

– Perinne on ollut taidepainotteinen lähestymistapa asioihin. Nyt näille juurille on palattu. Meidän yritys on vastata: mitä on lapsilähtöisyys. Haluamme tehdä päiväkotien toiminnasta läpinäkyvää ja lisätä perheiden osallisuutta.

Soirila iloitsee Liitoa ja iloa -näyttelystä, joka on tuonut paljon iloa päiväkoteihin ja opettanut käytännössä, millaista Satakieli-pedagogiikka on.

Nyt jo 30 päiväkotiryhmää on ilmoittautunut vierailemaan näyttelyssä ja osallistumaan työpajaan. Idea on, että jokaisen ryhmän lastentarhanopettaja vetää työpajan itse. Näin myös erilaiset menetelmät saadaan vietyä suoraan päiväkoteihin. (HäSa)

Liitoa ja iloa -näyttely Galleria Arxissa 25.4. asti.