Kanta-Häme

Millaista oli hallitusneuvotteluiden kulisseissa? – Säätytalolla istuneet kantahämäläiset kertovat

Uusi hallitusohjelma julkistettiin maanantaina, ja perjantaina Suomi sai uuden hallituksen. Toukokuun alussa alkaneissa hallitusneuvotteluissa oli mukana kolme kantahämäläistä kansanedustajaa. Millainen yli kolmen viikon puristus oli?
Tarja Filatov (sd.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.) ja Mirka Soinikoski (vihr.) osallistuivat hallitusneuvotteluihin toukokuussa. Kuvitus: Soile Toivonen.

1. Mikä oli roolisi hallitusneuvotteluissa?

Aino-Kaisa Pekonen (vas.): Olin vasemmistoliiton pääneuvottelija pöydässä numero seitsemän, jonka teemana oli oikeudenmukainen, yhdenvertainen ja mukaanottava Suomi. Pöydässä käsiteltiin koko sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaa, muun muassa perusterveydenhuollon kehittämistä. Siinä tavoitteena on päästä viikon hoitotakuuseen kiireettömässä hoidossa, 0,7 hoitajamitoituksen säätäminen ja kokeilu maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille.Pääpöydän alla toimi kaksi alapöytää, joissa käsiteltiin sote-uudistuksen rakennetta ja sosiaaliturvaa koskevat päätökset.

Tarja Filatov (sd.): Olin puheenjohtajana sosiaaliturvasta vastaavassa työryhmässä.

Mirka Soinikoski (vihr.): Osallistuin hallitusneuvotteluihin poliittisen asiantuntijaryhmän jäsenenä, painopisteinä sote, lapsi- ja perhepalvelut (LAPE), päärata ja Hämeen edunvalvonta. Lastensuojelu oli erityisenä painotuksena, jotta sosiaalineuvos Aulikki Kananojan selvitysten toimenpiteistä vaikuttavimmat saadaan nopeasti käyntiin.

2. Kuinka paljon sinulle tuli rupeaman aikana univelkaa?

AP: Univelkaa on varmasti kertynyt paljon jo sote-valiokunnan ja vaalikampanjan aikana. Kyllä se pääsi kasvamaan entisestään neuvotteluiden aikana. En tiedä, milloin pääsen sitä kuittaamaan.

TF: En ole laskenut, mutta liikaa.

MS: Univelkaa kertyi, kampanjakevään univelan jatkeeksi. Heinäkuussa toivottavasti ehtii huilaamaan, konkarit ovat sitä painokkaasti suositelleet ensimmäisen kauden edustajille.

3. Mikä oli erityisen vaikeaa?

AP: En kokenut neuvotteluita vaikeiksi. Raskaat ne kyllä olivat pitkine päivine ja keskusteluineen, mutta ei se vaikeaa ollut. Minulla oli mukana neuvottelukumppanina hämeenlinnalainen Juhani Lehto, johon saatoin luottaa täysin.

TF: Erityisen vaikeaa oli perusteltujen tavoitteiden ja taloudellisen raamin yhteensovittaminen.

MS: Turhauttavinta olivat tarkoitushakuiset tietovuodot keskeneräisistä neuvotteluista.

Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvosto
Hallitusneuvottelut käytiin Helsingissä Säätytalolla. Kuvassa neuvotteluhuone. Kuva: Lauri Heikkinen / Valtioneuvosto

4. Mistä annoit neuvotteluissa periksi ja mistä et?

AP: Neuvotteleminen on aina kompromisseja ja sopimista. Minulle ja puolueelle erityisen tärkeitä olivat sitova hoitajamitoitus 0,7 sekä perusterveydenhuollon kehittäminen. Myös perusturvan korottaminen oli puolueelle tärkeää.

TF: Neuvottelussa haetaan aina yhteistä näkemystä. Kaikki joutuvat sovittelemaan vaaliohjelmia yhteiseen linjaan. Kaikkea ei voi saada. Voittoja tai tappioita ei jaeta, silloin kun rakennetaan yhteistä tulevaa tekemistä.

MS: Soinikoski ei vastannut kysymykseen.

5. Kuka oli tärkein sparraajasi?

AP: Juhani Lehto ja koko neuvotteluryhmämme.

TF: Pitkä kokemus ja oma neuvotteluporukka.

MS: Tärkein sparraaja oli tietysti Pekka Haavisto, ja koko vihreä joukkue veti yhtä köyttä tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

6. Kuinka tyytyväinen olet lopputulokseen?

AP: Olen tyytyväinen lopputulokseen. Aina olisi voinut toivoa enemmän, mutta tämä on hieno ja hyvä askel. Nyt ei leikata vaan parannetaan palveluita ja kaikista pienituloisimpien toimeentuloa.

TF: Sosiaaliturvauudistuksen osalta olen lopputulokseen erittäin tyytyväinen.

MS: Erityisen tyytyväinen olen siihen, että hallitusohjelmassa on kirjattuna kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, päärata raidehankelistan ykkösenä, lastensuojelun kehittämistoimet ja terveyskeskusten resurssien parantaminen. Kolmen viikon neuvottelujen jälkeen tuntui todella hyvältä puoluevaltuuskunnan kokouksessa, kun hallitusneuvottelujen tulos hyväksyttiin perusteellisen keskustelun jälkeen yksimielisesti.

Päivän lehti

18.1.2020