Kanta-Häme

Milloin sivellin, milloin mustekynä

Silloin, kun Hannu Väisänen on kirjailija, hän poistaa Lounais-Ranskassa sijaitsevasta työhuoneestaan kaikki työvälineet, jotka viittaavat kuvataiteeseen. Kuvataiteelle aika on myöhemmin.

Kesken kirjoituskauden tulee kuitenkin poikkeuksia, kuten muutama tunti ennen haastattelua.

– Uusi romaanini ilmestyy ensi keväänä, mutta halusin tehdä aamulla kuvataiteilijan töitä. Laitoin munakellon soimaan, ja 60 minuutin ajan piirsin muistiooni ja valokuvasin, Väisänen kertoo.

Loppupäivä jatkuu puolestaan iltaan asti kirjoitustyön parissa.

– Minulla on aika hyvä keskittymiskyky.

Hyvästä keskittymiskyvystä johtuneekin se, että Hannu Väisänen on menestynyt sekä kuvataiteilijana että kirjailijana. 1970-luvulta saakka maalauksia tehnyt Väisänen julkaisi ensimmäisen romaaninsa vasta 2000-luvulla, ja menestystä on tullut kirjallisuudestakin.

Hän kuitenkin kertoo, että kirjoittaminen on kulkenut kuvataiteen rinnalla jo vuosien ajan. Päiväkirjojen lisäksi Väisänen kirjoitti lehtiin kolumneja ja tekstejä muun muassa Ranskan taidemaailmasta, kun hän sinne muutti asumaan 1980-luvun lopussa.

– Monille taiteiden välinen jako on aika skitsofreeninen. Olen enemmän siinä hälinässä, että kuka olen ja mitä kuuluu tehdä, toteaa Väisänen.

Tämän viikon perjantaina Väisänen saapuu avaamaan taiteiden kahtiajaosta Hämeenlinnaan Kirjan yö -tapahtumaan, joka on osa Taiteiden yön ohjelmaa.

– Tulen mielelläni, tämä tematiikka on minulle läheinen.

Kahden taidemuodon hallitseminen on käytännössä vaatinut sen, että Väisänen tekee kaksinkertaisen määrän havaintoja ympäröivästä maailmasta.

Hänen mukanaan kulkee aina kaksi muistikirjaa: yksi tekstin kirjoittamiseen, toinen piirtämistä varten. Lisäksi mukana on vielä kaiken lisäksi kamera.

– Jotkut havainnot muodostuvat lauseiksi, jotkut liikkuvat värin, materiaalin tai muodon puolella. Tämä on kaksinkertaistanut havainnointiherkkyyden, hän sanoo.

Viime aikoina Väisäsen ajasta valtaosa on kulunut kirjallisuuden parissa. Keväällä häneltä ilmestyi novellikokoelma Piisamiturkki ja muita novelleja, ja kevääksi valmistuu hänen alter egonsa Anteron tarinan seuraavat vaiheet.

Uusi romaani on jatkoa vuonna 2007 ilmestyneelle Toiset kengät -romaanille.

Samaan aikaan hän valmistelee jokia käsittelevää kuvataidenäyttelyä, joka avataan Galerié Forsblomissa Helsingissä maaliskuussa.

– Edellisen kerran kirja ja näyttely julkaistiin samaan aikaan vuonna 2011, mutta silloin aikataulut menivät hyvin yksiin.

Mutta kummaksi miellät itsesi enemmän, kuvataiteilijaksi vai kirjailijaksi?

– Ehdottomasti molemmiksi. HäSa

Kirjan yöHannu Väisänen osallistuu Taiteesta toiseen -paneeliin Kirjan yönä kello 20 Verkatehtaalla.

Päivän lehti

7.4.2020