Kanta-Häme

Miltä näyttää Hämeen kesäyliopiston tulevaisuus?

Valmisteilla olevan maakuntalain perusteella vaikuttaa siltä, ettei tulevalla maakuntahallinnolla ole lakisääteistä oikeutta ylläpitää tai järjestää vapaan sivistystyön koulutusta.

Rehtori Tarja Hovila, mitä tämä tarkoittaa Hämeen kesäyliopiston tulevaisuudelle?

– Hämeen maakuntahallitus on sitä mieltä, että kartoitetaan avoimesti kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja.

Aikaisemmin on keskusteltu, että Hämeen kesäyliopisto toimisi itsenäisenä, yksityisenä Hämeen korkeakouluyhdistyksenä tai Hämeen ammattikorkeakoulun alaisuudessa. Mitä muita mahdollisuuksia on?

– Suomessahan on 21 kesäyliopistoa, joista suurin osa on yhdistyksiä. Maakuntaliitossa on meidän lisäksi Kymenlaakson ja Ahvenanmaan kesäyliopistot. Porin kesäyliopisto on kaupungin omistama, Pohjois-Karjala ja Lappi ovat kuntayhtymässä ja Turku on Turun aikuiskoulutussäätiön alaisuudessa. Kyllä näitä vaihtoehtoja on.

– Yksikään kesäyliopisto ei ole ammattikorkeakoulun yhteydessä.

Miten asia nyt etenee?

– Vuodenvaihteen jälkeen maakuntahallitus tekee mallista päätöksen. Sitten ministeriö voi tehdä päätökset valtionosuuksista vuotta 2019 koskien.

Millaisina näet eri mallien riskit ja mahdollisuudet?

– Olen hyvin avoin kaikille malleille. Niissä joka ikisessä on omat haasteensa. Nyt vain etsitään parasta vaihtoehtoa Hämeen kesäyliopiston näkökulmasta.

Hämeen kesäyliopisto on ainoa Kanta-Hämeessä avointa yliopisto-opetusta tarjoava oppilaitos. Onko näin uuden maakuntalain voimaantulon jälkeenkin?

– Uskoisin. Meillä on hirveän hyvät verkostot yliopistoihin. Hämeen kesäyliopisto on Suomen kuudenneksi suurin kesäyliopisto.

– Opintopisteitä suoritettiin sellainen 4 800, joka tarkoittaa 80 päätoimista yliopisto-opiskelijaa vuositasolla. Se on aika merkittävä määrä. Meillä on ajatus vielä lisätä yliopistokoulutusta tässä meidän kuviossa. Saataisiin luotua selkeitä yliopistopolkuja.

– Kesäyliopiston ammatti- ja yleissivistävään koulutukseen on osallistunut noin 3 000 opiskelijaa. HÄSA