Kanta-Häme

Miltä tuntuu, kun Sata salamaa elää omaa elämäänsä, Petri Laaksonen?

Petri Laaksosen säveltämät ensimmäiset hitit soivat edelleen.

Olet ahkera tekemään joulukonsertteja. Miltä tuntuisi olla marras- ja joulukuu ilman joulukiertuetta?
– Juuri eilen, kun ajelin konsertista kotiin, mietin asiaa. Entä, jos olisikin nyt jossain lämpimässä ja jättäisi joulukiertueen väliin? Osaisinko olla? Olin silloin väsynyt, mutta voisin kyllä kuvitella tilanteen. Tiedostan kuitenkin tehtäväni ja joulukonserttien merkityksen. Monet kuulijani odottavat ja toivovat joulukonsertteja. Minun työni antaa niitä.

Miksi ihmiset toivovat joulukonsertteja?
– Ihmiset kokevat saavansa joulukonserteista jotain merkityksellistä. Ohjelmistoni on myös yksi syy pyynnöille. En laula toisaalta ihanimpia, mutta myös kuluneempia joululauluja, vaan minulla on persoonallinen ohjelmisto. Osa kappaleista on sävelletty jo keskiajalla, mutta mukana on myös kappaleita omilta joululevyiltäni, joissa on omia sävellyksiäni. Ne ovat menneet hyvin läpi. 

Mitkä joululaulusi ovat lyöneet hyvin läpi?
– Lumivalkea, Joulun tähti, Talven syliin ja Sydämessäni on taivas.

Miltä tuntuu, kun jokin kappale kasvaa suureksi hitiksi?
– Se tuntuu parhaalta. Minulla ei ole haaveita nopeista hiteistä, vaan arvokkaampaa on se, että joku laulu jää olemaan ja se voidaan esittää vuosikymmenten päästä.

Sata salamaa on viime ja tänä vuonna soinut ahkerasti Antti Tuiskun versioimana? Miltä se tuntuu?
– Sävelsin sen 24-vuotiaana pienellä syntikalla. Tuntuu hauskalta, että se on taas pinnalla 30 vuoden jälkeen. Sata salamaahan on ollut karaokekulttuurissa yksi lauletuimmista kappaleista pitkään. Tuiskun versio pamahti viime vuoden kovimmaksi pop-biisiksi. Se saa ihmiset iloiseksi ja se on hienoa. Ihmiset riehaantuvat kappaleen energiasta. Se tuntuu tosi hyvältä.

Et ole juuttunut yhteen genreen, vaan tuotantosi on kirjava. Mitä tulee seuraavaksi?
– Olen siitä ylpeä, etten ole tehnyt vain yhtä genreä. Nyt en ole vuoteen säveltänyt, vaan keikkaillut. Alkaa taas olla tunne, että on tarve säveltää. 

Mitkä biisit ovat itsellesi tärkeitä?
– Ensimmäinen julkaistu kappaleeni Eläköön elämä, jonka tein 22-vuotiaana. Siinä on energiaa ja loistava nimi. Toinen on Täällä pohjantähden alla, joka on monelle kuulijalleni merkityksellinen ja syvä. Se menee edelleen ihon alle, kun sen livenä esittää. Kolmas tärkeä kappale on instrumentaalinen In Memoriam, joka on sävelletty äidilleni ja kuvaa hänen elämän kaartaan. Veikkaan, että siitä kuullaan vielä tulevaisuudessa. HÄSA

 

Kuuntele

Petri Laaksonen: Saa joulun ihme koskettaa Hämeenlinnan kirkossa sunnuntaina kello 19.

Paikallinen LC Hämeenlinna Tawasti ry osallistuu osalla konsertin tuotoista Suomen Lions Club ry;n Punainen Sulka -kampanjaan, jolla tuetaan nuorten itsenäisyyttä.

 

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic