Kanta-Häme Hattula

Miniaasit toimivat psykoterapiassa "jäänmurtajina" Hattulassa – Johanna Seppälä istuu usein potilaidensa kanssa karsinassa puimassa asioita

Johanna Seppälä antaa ainoana Suomessa miniaasiavusteista psykoterapiaa. Usein hän istuu asiakkaan kanssa karsinassa juttelemassa, ja välillä asioita puidaan metsälenkeillä.
Psykoterapeuttikoulutettava Johanna Seppälä tapaa lähes kaikki asiakkaansa Hattulassa tallilla, jossa asiakkaat pääsevät karsinaan paijaamaan tai harjaamaan miniaaseja eli Sambaa (vas.) ja Ladya. Välillä Seppälä istuu asiakkaan kanssa karsinassa, välillä taas lähdetään aasien kanssa kävelylenkille metsään. Ihmiset pystyvät yleensä avautumaan asioistaan paljon paremmin kuin jos paikalla olisin vain minä ja olisimme kolkossa vastaanottohuoneessa, Seppälä kuvailee. Kuva: Riku Hasari
Psykoterapeuttikoulutettava Johanna Seppälä tapaa lähes kaikki asiakkaansa Hattulassa tallilla, jossa asiakkaat pääsevät karsinaan paijaamaan tai harjaamaan miniaaseja eli Sambaa (vas.) ja Ladya. Välillä Seppälä istuu asiakkaan kanssa karsinassa, välillä taas lähdetään aasien kanssa kävelylenkille metsään. - Ihmiset pystyvät yleensä avautumaan asioistaan paljon paremmin kuin jos paikalla olisin vain minä ja olisimme kolkossa vastaanottohuoneessa, Seppälä kuvailee. Kuvat: Riku Hasari

Kun miniaasi Samba katsoo suoraan silmiin suurilla ruskeilla silmillään ja työntää turpansa kiinni kasvoihin, jotain sykähtää sydämessä ja hellyyspadot murtuvat.

Tähän välittömään ja jään murtavaan vuorovaikutukseen perustuu myös Hattulassa miniaasiavusteista psykoterapiaa harjoittavan Johanna Seppälän toiminta.

Vuorovaikutus välitöntä

Työterveyshoitajana ja palvelupäällikkönä työskentelevä Seppälä valmistuu psykoterapeutiksi reilun kahden vuoden päästä ja tarjoaa jo nyt ratkaisukeskeistä psykoterapiaa, jossa hän ainoana Suomessa käyttää apuna miniaaseja.

– Talliterapia antaa hyvän pohjan terapiaistunnolle nopeuttamalla minun ja asiakkaan tutustumista ja asiakkaan avautumista. Vuorovaikutus on selkeästi välittömämpää kuin normaaleissa istunnoissa. Lisäksi aasit tuovat tapaamisiin ripauksen huumoria.

Tutkimusten mukaan eläinten koskettaminen laskee verenpainetta ja tuottaa mielihyvähormoneja. Esimerkiksi koirien on todettu ennaltaehkäisevän masennusta ja auttavan siitä toipumisessa.

Joillekin lemmikki voi olla ainoa läheiskontakti, jota paijata ja jolle kertoa ongelmistaan.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Tähän katseeseen ei voi olla lumoutumatta. Kuva: Riku Hasari
Tähän katseeseen ei voi olla lumoutumatta.

Seppälä kertoo, että lähes jokainen hänen asiakkaansa on valinnut talliterapian tavallisen vastaanottohuoneessa tapahtuvan terapian sijaan. Asiakkaina hänellä on vain aikuisia.

Usein Seppälä istuu asiakkaansa kanssa karsinassa miniaasien Samban ja Ladyn ympäröiminä. Asiakkaat voivat halutessaan joko vain seurata, rapsutella tai harjailla miniaaseja, jotka ovat hyvin ihmisläheisiä.

– Ne tulevat lähelle kuuntelemaan ikään kuin todeten, että ”olen tässä sinua varten ja hyväksyn sinut sellaisena kuin olet”. Ne tukevat asiakkaan ja psykoterapeutin vuorovaikutussuhdetta.

Välillä Seppälä lähtee asiakkaineen ja aaseineen metsäkävelylle, jonka aikana asioita käydään läpi.

Voimavarat löytyvät ihmisestä itsestään

Ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa keskitytään löytämään vahvuuksia ja voimavaroja ihmisestä itsestään.

– Asiakkaat tarvitsevat tukea ratkaisujen löytämisessä, ja siinä sekä minä että eläimet voimme olla tukena. Joskus auttaa muutama terpaiakerta, joskus se vie enemmän aikaa, Johanna Seppälä kuvailee.

Hän kertoo käyttävänsä terapiassaan hyödyksi eläimiltä saatuja oppeja.

– Ihmiset voivat oppia eläimiltä paljon. Ne ovat ratkaisukeskeisiä eivätkä jää märehtimään ongelmiaan, vaan miettivät, miten niiden kannattaisi tämä ja tämä asia tehdä.

Seppälä antaa esimerkin: yhtä lailla kuin Samba-aasi harkitsee asioita pitkään, on asiakkaallakin oikeus harkita ratkaisuja ongelmiinsa kaikessa rauhassa. Tai jos aasit riitelevät, ne aina selvittävät riitansa – samanlailla ihmisetkin voivat selvittää asiat keskenään, vaikka riitaa olisikin.

Sekä Samba että Lady ovat perusluonteeltaan rauhallisia ja luotettavia, vaikka välillä niille tuleekin herkuista keskinäistä kinaa. Kuva: Riku Hasari
Sekä Samba että Lady ovat perusluonteeltaan rauhallisia ja luotettavia, vaikka välillä niille tuleekin herkuista keskinäistä kinaa.

”Tämä työ voimaannuttaa”

Johanna Seppälän oma kiinnostus kouluttautua psykoterapeutiksi on lähtenyt hänen vakityöstään työterveyshoitajana.

– Olen aina ollut kiinnostunut ihmisen mielestä ja ihmisten auttamisesta. Vuonna 2012 olin luennolla, jonka pitivät toimintaterapeutti AMK Joyce Collin-Kajaala ja eläintenkasvattaja ja -kouluttaja Pirkko Kivikari. Silloin minuun iski ajatus, että haluan tehdä työtäni eläinavusteisesti.

Seppälä alkoi käydä Kivikarilla tallitöissä ja pääsi mukaan kehittämään eläinavusteisia toimintoja.

Näin syntyi neljän pienyrittäjän eläinavusteisia hyvinvointipalveluja tarjoava Voimaa laumasta -tiimi. Lisäksi siihen kuuluu eläintenhoitaja ja sosionomi Lotta Liehunen, joka tekee kuntouttavaa työtä lasten ja nuorten parissa.

Johanna Seppälä kokee, että hän on nyt löytänyt oman alansa.

– Tämä työ on tosi voimaannuttavaa. Olen todella eläinrakas. Miniaasit tukevat minua minua psykoterapeuttina, ja on unelmien täyttymys, että saan tehdä työtäni näin, Seppälä toteaa. HÄSA

Lue myös: Ylitalon tilalla on alpakoiden lisäksi nyt myös pikkuisia aaseja töissä

Ratkaisukeskeinen psykoterapia

Korostetaan yksilön omia voimavaroja, ja terapian pääpaino on nykyisyyden ja tulevaisuuden käsittelyssä menneisyyden sijaan.

Kartoitetaan tavoitteita ja toiveita tulevaisuudesta ja etsitään keinoja niitä kohti kulkemiseksi.

Tutkitaan tilanteita, joissa ongelma ei ole läsnä tai se on tavallista lievempi.

Siirretään näkökulmaa pois ongelmista ja vaikeuksista siihen, mikä nykytilanteessa toimii ja tulevaisuuden tavoitteisiin.

Voidaan yhdistää harjoituksia myös muista terapiasuuntauksista.

Läheiset ja verkostot nähdään voimavarana, joiden voi olla mahdollista osallistua osaan tapaamisista myös yksilöterapiassa.

Lähde: minduu.fi

Hattulassa ainoana miniaasiavusteista psykoterapiaa

Ratkaisukeskeiseksi psykoterapeutiksi kouluttautuva Johanna Seppälä käyttää ainoana Suomessa miniaaseja psykoterapian tukena.

Seppälän asiakkaista lähes kaikki valitsevat tapaamiset tallilla Hattulassa.

Seppälä on jo vuosia ollut mukana pienyrittäjistä koostuvassa Voimaa laumasta -tiimissä, joka tuottaa eläinavusteisia hyvinvointipalveluita Kanta-Hämeessä.

 

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic