Kanta-Häme

Ministeri Aino-Kaisa Pekonen: 0,7 hoitajamitoitus tulee voimaan vuonna 2020

Siirtymäaika tarvitaan hoitajapulan takia.
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen puhui tänään Hämeenlinnassa Sarastia Rekryn ja Onviren sote-alan keikkatyöntekijöille järjestämässä Loistava Tekijä -tapahtumassa. Kuva: Esko Tuovinen
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen puhui tänään Hämeenlinnassa Sarastia Rekryn ja Onviren sote-alan keikkatyöntekijöille järjestämässä Loistava Tekijä -tapahtumassa. Kuva: Esko Tuovinen

Vanhuspalvelulain uudistus tehdään sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan portaittain niin, että uusi 0,7- hoitajamitoitus tulisi voimaan siirtymäajan turvin vuonna 2020.

Pekonen vahvisti aikataulun torstaina Hämeenlinnassa Sarastia Rekryn ja Onviren sote-alan keikkatyöntekijöille järjestämässä Loistava Tekijä -tapahtumassa.

– Siirtymäaika tarvitaan, koska hoitajia ei yksinkertaisesti ole. Emme voi tehdä sitovaa lainsäädäntöä, joka sitoo kuntia, palveluiden tuottajia ilman, että meillä olisi riittävät resurssit tämän mitoituksen ja lainsäädännön voimaan laittamiseksi.

Hoiva-alan henkilöstöä koskeva lakiesitys annetaan eduskunnalle jo tänä syksynä.

 

Lue myös: Voiko keikkatyö auttaa hoitajapulaan? – Välitysfirman johtajan ja ministerin näkemykset eroavat

 

Ministerin mukaan ongelmaa ei haluta siirtää kotihoidon piiriin niin, että ammattitaitoinen henkilökunta siirtyy kotihoidon parista yksiköihin, missä on lakiin pohjautuva mitoitusvaade.

– Kotihoidossa ei ole suunnitteilla hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Kotihoidolle on valtava tarve, kun laitospaikkoja vähennetty.

Pekonen näkee kotihoidon kehittämisen samassa yhteydessä äärimmäisen tärkeänä.

– Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on arvioinut, että uusia käsipareja tarvitaan 4400. Luotan tähän arvioon.

Pekosen mukaan tällä hallituskaudella hoiva-alalla toimivien osaamiseen panostetaan toteuttamalla parlamentaarinen jatkuvan oppimisen uudistus.

– Uudistus toteutetaan kolmikantaisena yhteistyönä yhdessä koulutuksen järjestäjien kanssa. Eri kouluasteiden toimintaa, ohjausta ja rahoitusta kehitetään siten, että Suomeen syntyy kattava tarjonta jatkuva oppimisen koulutuskokonaisuuksia, Pekonen sanoo. HÄSA.

 

Oikaisu 19.9. kello 14.32: Ministeri Pekosen sitaatista korjattu THL:n nimi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseksi. Alun perin jutussa luki Työ- ja hyvinvoinnin laitos.

Päivän lehti

18.1.2020