fbpx
Kanta-Häme

Ministeri Krista Kiurulta tiukkaa puhetta Hämeenlinnan Onnikoti Omenapuu -kohusta – "Täydellinen nollatoleranssi ihmisten epäinhimillisen kohtelun suhteen"

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hoitokotien ja muiden sote-palvelujen valvontaa aiotaan tiukentaa uudella lainsäädännöllä. Kiuru kommentoi valvonta-asioita sote-uudistuksen Kanta-Hämeen aluetilaisuudessa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) haluaa kiristää hoitokotien ja muiden sote-palvelujen valvontaa. Kuva: Esko Tuovinen
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) haluaa kiristää hoitokotien ja muiden sote-palvelujen valvontaa. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Hallitus haluaa tiukentaa sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontaa, kun kuntien nykyinen valvontavastuu siirtyy hyvinvointialueille, kertoo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Meillä on käynnissä tähänkin asiaan liittyvä säädösvalmistelu. Tarkoituksena on säätää vielä tarkemmin palvelunjärjestäjien ja palveluntuottajien omavalvonnasta, sen järjestämisestä ja seurannasta.

Kiurun mukaan aikeissa on muun muassa laajentaa henkilökunnan ilmoitusvelvollisuutta sosiaalihuollosta terveydenhuoltoon.

Valvontaresurssien lisäämiseen ei kuitenkaan ole toistaiseksi luvattu rahaa.

– Korvamerkittyjä osuuksia meillä ei tähän sote-kokonaisuuden sisällä ole.

Hallitukselle on tehty muitakin ehdotuksia valvonnan parantamiseksi ja valvontaresurssien lisäämiseksi.

– Aluehallintovirastolla on tosiasiallisesti hyvin pienet resurssit puuttua epäkohtiin paikallisella valvonnalla, lähinnä yksittäisiä ihmisiä eri puolilla Suomea. Samaan aikaan meillä on Valvira, jolla on yhteisiä rajapintoja avin kanssa. On tunnistettu, että Valviran ja avin pitäisi toimia enemmän yhdessä kuin päällekkäin, Kiuru sanoo.

Kiuru: Kovia keinoja on tarvittaessa myös käytettävä

Ministeri katsoo, etteivät uudet hyvinvointialueet voi ruveta sooloilemaan valvonnan tasossa.

– Lähdemme siitä, että yhteiset valvontastandardit määritellään valmistelussa olevassa laissa.

– Valvontaan on ylipäätään syytä kiinnittää paljon huomiota. Valvontaviranomaisilla on nykyäänkin mahdollisuus antaa palveluntuottajille erittäin koviakin kehotuksia ja määräyksiä.

Kiurun mielestä ankaria keinoja, esimerkiksi uhkasakkoa tai jopa toiminnan keskeyttämistä, on myös uskallettava käyttää.

– Kaikkien on tiedettävä, missä raja kulkee. Suomessa ei saa kohdella ihmisiä väärin, ja kun palvelujen tuottamisessa havaitaan vakavia puutteita, viranomaisten on valvottava, että ne korjataan välittömästi, hän sanoo.

– Kunnat, kuntayhtymät ja jatkossa hyvinvointialueet eivät voi pestä käsiään näistä asioista. Kun palveluja hankitaan yksityiseltä taholta, ollaan myös vastuussa siitä, miten näitä palveluja tuotetaan.

“Tällainen peli ei vetele”

Hämeenlinnassa hoitokotien valvonta on ollut pinnalla Onnikoti Omenapuuta koskevan pahoinpitely- ja sitomiskohun vuoksi.

– Tuomitsen tämäntyyppisen toiminnan ja pidän sitä surullisena esimerkkinä palvelujen järjestämisestä nyky-Suomessa. Sosiaali- ja terveydenhuollossa on tapahtunut myös isoja laiminlyöntejä, Kiuru sanoo.

– Tämä räikeä tapaus osoittaa, että palveluissa on parantamisen varaa ja ympärivuorokautisessa hoivassa paljon asioita, jotka on saatava kuntoon. Tällainen peli ei vetele. Parempaan on pystyttävä.

Kiuru huomauttaa, että sama yksikkö on ollut aiemminkin viranomaisten valvonnan kohteena.

– On olennaista, että meillä on täydellinen nollatoleranssi ihmisten epäinhimillisen, ihmisoikeuksia halventavan kohtelun suhteen. Sellaiseen on puututtava kovalla kädellä.

Kiuru kommentoi valvonta-asioita keskiviikkona sote-uudistuksen Kanta-Hämeen aluetilaisuudessa. HÄSA

Lue Hämeen Sanomien muut Onnikoti Omenapuu -jutut täältä.

Menot