fbpx
Kanta-Häme

Ministeri lupasi: Synnytykset säilyvät

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalla (kesk.) on edessään aikamoinen urakka. Hän lupasi tiistaina Hämeenlinnaan kokoontuneelle maakunnan väelle, että hän lukee itse kaikki lausunnot, joita tuoreesta sote-lakipaketista annetaan.

Kysehän on siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakuntien vastuulle vuoden 2019 alussa. Samaan yhteyteen ihmisille tulee vapaus valita halutessaan myös yksityinen tai kolmannen sektorin järjestämä palvelu.

Ongelmana kuitenkin on, että valinnanvapaus-asiaa ei ole vielä valmisteltu tarpeeksi, joten sitä ei ole mukana tässä lakipaketissa, eikä siitä näin ollen voida lausuakaan mitään.

Siitä ei saanut lisätietoa myöskään tiistaisessa tilaisuudessa.

– Valinnanvapauspykälä on auki vielä useita viikkoja. Sitä epävarmuutta joutuu nyt vielä sietämään, ministeri sanoi.

Rehula korosti, että yksityisen toimijan pitää olla helppo päästä mukaan tarjoamaan palvelua, mutta toimijan täytyy myös kantaa palvelustaan vastuu.

– Tästä tulee vielä keskustelua. Yksityisen toimijan on noudatettava avoimuutta.

Aivan keskeinen asia Rehulan mielestä on se, että tulevaisuuden terveydenhuollossa tiedon pitää kulkea. Ettei enää kävisi niin, että potilaasta otetaan lyhyen ajan sisällä kolmet röntgenkuvat, tai että laitetaan mappi potilaan kainaloon, kun tämä siirretään uuteen hoitopaikkaan.

Ministeri korosti myös sitä, että maakunta ei kilpailuta palveluja, vaan uudessa järjestelmässä on vain julkisrahoitteisia tai yksityisrahoitteisia palveluja.

Kanta-Hämeessä on keskusteltu oman keskussairaalan tulevaisuudesta ja pelätty esimerkiksi synnytystoiminnan lakkauttamista. Rehula lupasi, että synnytykset saavat jatkua.

– Synnytykset eivät ole uhattuna, koska tuhannen synnytyksen raja ylittyy. Siitä seuraa, että vähintään viiden erikoisalan ympärivuorokautinen päivystystoimintaa jatkuu.

Sen tarkemmin hän ei kuitenkaan halunnut näistä asioista puhua yleisötilaisuuden jälkeisessä toimittajatapaamisessa.

– Keskussairaalanne palvelujen taso on kiinni siitä, minkälainen yhteistyö teillä syntyy tulevan sote-yhteistyöalueen kanssa, Rehula sanoi.

Sote-yhteistyöalue on sama kuin nykyinen erva-alue. Kanta-Häme kuuluu Väli-Suomen yhteistyöalueeseen yhdessä Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan kanssa.

Oma Häme -valmistelun projektipäällikkö Jukka Lindberg korosti, että Väli-Suomen yhteistyö on alkanut hyvin.

– Muodostamme käsitystä työnjaosta koko ajan, hän sanoi. HäSa

Menot