Kanta-Häme

Ministeri Räsänen: Rajavalvonnan tasoa ei tule heikentää

­– Missään nimessä en olisi rajavalvontaa karsimassa. En ole Räsäsen linjalla yhtään tässä rajavalvonnan supistamisessa, imatralainen kansanedustaja Jukka Kärnä (sd.) sanoo.

Kärnä viittaa sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) haastatteluun Sunnuntaisuomalaisessa, jossa Räsänen kertoi, että itärajan valvontaa joudutaan vähentämään pitkällä aikavälillä.

­– Jos rajavalvonta heikkenee, ilman muuta syntyy entistä enemmän rajaloukkauksia ja ihmisiä rupeaa ramppaamaan tuosta yli.

Räsänen tarkensi sunnuntaina antamassaan tiedotteessa, että vaikka henkilöstö vähenee pitkällä aikavälillä, rajavalvonta ei heikkene. Tekniikkaa voidaan hyödyntää tehtävissä, jotka aiemmin vaativat henkilöstöä. Painopiste siirtyy yhä enemmän tekniseen valvontaan kameroiden, helikoptereiden ynnä muun kaluston avulla.

Räsänen lisäsi, että ensi vuoden budjetissa rajavalvonnan resurssit on jo turvattu niin, että valvonta voidaan säilyttää nykyisellä tasolla.

­– On hirveän hyvä, että tuo raja on molemmin puolin niin hyvin vartioitu kuin se on. Venäjällähän on ollut myös ammattitaitoiset vartijat sen jälkeen, kun vuonna 1995 varusmiehet lähtivät rajalta pois. Sen jälkeen Venäjän rajavalvonta parani huomattavasti.

Teknistä valvontaa ihmisten tilalle

Kärnä kiittelee, että tähän saakka Kaakkois-Suomeen on saatu hyvin rajamiehiä ja rajavalvonnan resursseja.

­– Se on tietenkin tapahtunut säästöjen kautta niin, että muualta on tiputettu itärajalta pois.

Kärnän mukaan pitää muistaa, että kaikki lamat loppuvat aikanaan, vaikka nyt taantuma vaikuttaa venäläisten matkailuintoon.

­– Pitkän ajan ennusteet näyttävät, että vuonna 2020–2025 Vainikkalan, Nuijamaan ja Imatran rajanylitykset jopa tuplaantuvat. Viime vuonna noilla kolmella asemalla oli yli 10 miljoonaa rajanylitystä.

­– Kyllähän siellä tarvitaan valvontaa, muuten konnat rupeavat laukkaamaan mennen tullen.

Toinen rajaseudun kansanedustaja, lappeenrantalainen kansanedustaja Jukka Kopra (kok.) on samalla linjalla kuin Kärnä.

­– Itäraja on Schengenin ulkoraja ja maailmalla tapahtuu kaikenlaista. Ketään sormella osoittamatta meidän suomalaisten pitää olla sataprosenttisen varmoja, että rajaamme ei käytetä väärällä tavalla.

Molemmat itärajan kansanedustajat ovat tutustuneet ministeri Räsäsen mainitsemaan tekniseen rajavalvontaan ja pitävät sitä luotettavana.

­– Kyllähän se tekninen rajavalvonta toimii, mutta mikään ei ikinä korvaa sitä, että rajavartijat käyvät rajan tarkistamassa ja ovat raja-asemilla katsomassa, Kärnä silti lisää.

­– Kun teknisiä valvontalaitteita on riittävästi ja niille on osaavat käyttäjät, ne ovat luotettavia. Eivät ne tietenkään täysin ihmisiä ja valvontakoiria korvaa, Koprakin sanoo. (LM-HäSa)