Kanta-Häme

Ministeriö vahvisti Alvettulan vanhan sillan suojelupäätöksen

Ympäristöministeriö on vahvistanut Hämeen ely-keskuksen viime toukokuussa tekemän päätöksen Hämeenlinnan Hauholla sijaitsevan Alvettulan kylän vanhan sillan suojelemiseksi. Silta on yksi Suomen kolmesta teräskaaribetonisillasta.

Vuonna 1916 valmistunut Alvettulan vanha silta liittyy Suomen tieliikenteen historiaan esimerkkinä ensimmäisistä teräsbetonisilloista, joita rakennettiin ratapihojen ja vesistöjen yli 1800–1900-lukujen vaihteesta alkaen. Sillan on suunnitellut insinööri Wäinö Wuolio ja se on rakennettu ns. Tapani-menetelmän mukaan suurista betonisista ontelotiilistä. Silta on kaksiaukkoinen, betoninen kolminivel-kaarisilta.

Alvettulan uusi silta valmistui vanhan sillan viereen vuonna 1974. Vanha silta korjattiin museosillaksi 1978, jolloin se myös luovutettiin Hämeen tie- ja vesirakennuspiiriltä Alvettulan vanhan sillan tie -tiekunnan omistukseen. Samalla vastuu sillan hallinnasta ja kunnossapidosta siirtyi tiekunnalle.

Alvettulan vanha silta oli Tiehallinnon museokokoelmakohde, mutta se poistettiin kohdeluettelosta vuonna 2009. Esityksen sillan suojelusta Hämeen ely-keskukselle teki Museovirasto. (HäSa)

Päivän lehti

4.6.2020