fbpx
Kanta-Häme

Miniteatteri viettää kesää orpokodissa

– Jotain sellaista, että ystävät auttaa toisiaan. Ystävien avulla pääsee elämässä tosi pitkälle, sanoo Helmi Riippi.

Riippi pohtii Miniteatterin tämän kesän näytelmän tärkeintä sanomaa. Hän näyttelee Onnelissa ja Annelissa Onnelin roolin.

Näyttelijäkollegan Kielo Varjolan mielestä lasten elämä ilkeän Minna Pinnan johtamassa orpokodissa on surkeaa, mutta sen ei pidä antaa masentaa.

– Se saadaan käännettyä ilon puolelle. Onneksi on lopussa onnellinen loppu, sanoo Varjola

Miniteatterin näyttelijäkaarti koostuu tänä kesänä yli 20-henkisestä joukosta 9–13-vuotiaita. Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut – 30 vuoden kokemuksella – Miniteatterin toiminnanjohtaja Marja Myllyniemi. Teksti pohjaa Marjatta Kurenniemen koottuihin kertomuksiin.

– Ihastuin kertomusten sarjassa Onneli, Anneli ja orpolapsiin, koska se on niistä draamallisin, sanoo Myllyniemi.

Hän lähestyy orpouden teemaa “dickensmäisesti”.

– Orpokotia hallitsee yksi hirmuhallitsija, mikä tekee näytelmän sadunomaiseksi. Lapset rakastavat katsoa sellaista, mikä menee vähän todellisuuden rajojen yli.

Myllyniemi ei itse välitä tavasta, jolla Onneli ja Anneli -kertomuksia on viety valkokankaalle. Orpolapsista ei ole elokuvaa vielä tehty.

– Mielestäni Kurenniemen maailma on oikeasti peppi pitkätossumaisempi, ei niin siisti vaan rönsyilevämpi. Tytöt ovat toki kilttejä, mutta heissä on myös raisuutta ja räväkkyyttä.

Näytelmään mukaan otettu toinen kertomus on nimeltään Onnelin ja Annelin talo.

– Tärkeä pointti on se, miten tärkeä koti on lapselle, summaa Myllyniemi.

Erityisen ylpeä toiminnanjohtaja on esityksen musiikista. Mukana on kuutisen biisiä, joita lapset alkoivat kehitellä komppikoneen biitin päälle säveltapailun kautta.

Sanat tehtiin ryhmissä, minkä jälkeen Mikko Myllyniemi ja Jouni Joronen lisäsivät sovituksiin kitaraa, pianoa ja rumpuja.

Ote kappaleesta Possu: Possu torilla kököttää, ostajaa oikeaa odottaa. Siihen asti ne mököttää, kunnes masuunsa rahaa saa. Voi meitä possuja, miten meidän käy, tuleeko ostaja vai nälkäkuolema.

Onneli ja Anneli on Myllyniemen viimeinen kesäohjaus Miniteatterissa. Hän jää eläkkeelle vuodenvaihteessa.

– Suoraan sanottuna tämä on ollut niin rankkaa, että vielä en ole ehtinyt tuntea haikeutta. Tässä vaiheessa lasten vanhemmat sanovat, että tämä on kaikkein vaikein näytelmä. Sama juttu ihan joka kesä, nauraa Myllyniemi.

Tingelstiinaa näyttelevä Varjola suhtautuu lähestyvään 24 esityksen näytöskauteen kuin ammattilainen.

– On niinku normijännitystä silleen. HÄSA

ENSI-ILTA SUNNUNTAINAMiniteatteri: Onneli ja Anneli. Aulangon Graniittilinna. Ensi-ilta su 3.7. klo 14. Esityksiä 7.8. asti.

Menot