Kanta-Häme

Miniteatterin kesänäytelmässä on sikin sokin kakkuja ja varkaita

Samaan aikaan tapahtuu kaksi asiaa. Eräs perheenäiti saa hermoromahduksen ja tarvitsee lapsenvahtia, ja kaksi pahamaineista rosvoa pakenee vankilasta.

Keskipisteessä ovat siskokset Heinähattu ja Vilttitossu – ja muun muassa Alibullenin neitien perintökorut, joita vorot havittelevat. Lisäksi kuumottaviin tapahtumiin lukeutuu lähestyvä kakkukilpailu.

Tällaisia solmuja selvitellään Hämeenlinnan Miniteatterin kesäesityksessä Heinähattu, Vilttitossu ja Pamela-täti, joka perustuu Sinikka Nopolan ja Tiina Nopolan kirjasarjaan. Käsikirjoitus on Nopoloiden ja Katja Krohnin. Tarinaa näytellään perinteiseen tapaan Aulangon Graniittilinnassa.

– Tämä on todella hauska teksti. Ja miten hienosti siinä kuvataan arkea ja ihanaa kesälomaa, pohtii esityksen ohjaaja Suvi Seppälä.

Juuri tämä sama näytelmä oli Suvi Seppälälle kimmoke teatterialalle, kun hän näki sen ensi kerran vuonna 1990.

Nykyään hän, kahden tytön äitinä, samastuu ennen kaikkea Heinähatun ja Vilttitossun äitiin Hanna Kattilakoskeen. Lepokoti kutsuu, kun kotityöt kaatuvat päälle, ja lapset riitelevät niin, että säkenet sinkoilevat.

– Oivaltava tekstihän tämä on.

Nopoloiden tarinamaailma on myös sujuva jatkumo siihen, mitä Miniteatterissa on viime vuosina totuttu näkemään, vaikka vetovastuu onkin siirtynyt Marja Myllyniemeltä Suvi Seppälälle.

– Jatkossakin teemme kesäteatterissa klassisia tarinoita ja tarinoita, jotka ovat ihmisille tunnistettavia.

Graniittilinnan näyttämöllä nähdään kaikkiaan 26 nuorta näyttelijää, monet jo Miniteatterin konkareita.

Heinähatun ja Vilttitossun rooleissa nähdään Saga Tähti ja Martta Ollikainen, joiden mielestä Nopolat ovat kirjoittaneet varsin todentuntuista sisarusdialogia.

– Siskoille tulee aina riitoja, Saga Tähti toteaa.

Kiinnostavaa näyteltävää riittää muillakin kuin nimiroolien esittäjillä. Santeri Töyry ja Annika Pekuri saavat eläytyä vankikarkureiksi. Siinä sivussa Töyry pääsee esittämään naisroolin ja Pekuri eläytymään mieheksi.

Pekuri pitää eniten rooleista, joihin voi samaistua, kun taas Töyry odottaa pääsevänsä heittäytymään.

– Haluan päästä tekemään sellaisia asioita, joita en välttämättä oikeassa elämässä tee, Töyry kuvailee. HÄSA

Hämeenlinnan Miniteatteri: Heinähattu, Vilttitossu ja Pamela-täti. Ohjaus Suvi Seppälä. Esitykset Aulangon Graniittilinnassa 5.8. saakka.