Kanta-Häme

Minna Järviselle maku on tärkein

Hämeenlinnalainen Minna Järvinen, 33, ei palannut enää kolmannelta äitiyslomaltaan töihin. Hänellä kypsyi mielessä ajatus, josko kokeilisi kotileipurin uraa ja työ NCC:llä rakennusinsinöörinä sai jäädä.

Pian Järvinen on ollut nyt vuoden yrittäjänä. Hän leipoo kotikeittiössään tuotteita kolmelle K-kaupalle ja yksityisasiakkaille sekä muutamille kahviloille. 

– Olen aina tykännyt leipomisesta. Jo opiskeluaikoina haaveilin leipurin ammatista, sillä tykkään tehdä käsilläni ja saada valmista aikaan.

Järvisen lapsetkin huomasivat äidin innon.

– Mikset osallistu Koko Suomi leipoo -ohjelmaan, tytär kysyi ohjelmaa katsoessaan.

Järvinen ei osallistunut tositeeveeseen, mutta leipurin uralle hän sai kannustusta sukulaisilta ja ystäviltä. Kolmen lapsen synttäreillä Järvinen sai kehuja leipomuksistaan ja tuttavat pyysivät häntä leipomaan omiin juhliinsa. 

Vuoden 2016 alussa Järvinen lähti maistattamaan pullaansa ja leipäänsä K-kauppiaille. 

– Hätilän K-supermarketissa on innostuttu tuotteista.

Lisäksi Turengin K-supermarket ja Käikälän K-market tilaavat Järvisen tuotteita. 

Järvinen luottaa kunnollisiin ja aitoihin raaka-aineisiin: oikeaan voihin, sokeriin ja kermaan. Hänen bravuurinsa on isoäidin ohjeella leivottu pulla. Hän ei piiperrä yltiökoristeltuja sokerikuorrutekakkuja vaan leivonnaisissa, kuten kakuissa maku on tärkein.

– Maku on aina ykkönen.

Kotileipomossa tuoksuu uunituore leipä. Tuplauuni, kaksi monitoimikonetta ja kolme kennollista kananmunia keittiönpöydällä antavat viitteitä siitä, että täällä leivotaan normaalia enemmän. 

 

Kotileipomo onkin vaatinut muutamia muutoksia keittiöön. Työskentelytasoa ja säilytystilaa on rakennettu keittiöön lisää. Järvinen myös huomasi, ettei yksi uuni riitä. Lisäksi piti hankkia lisää pakastin- ja jääkaappitilaa. Järvinen on myös tehnyt terveysvalvonnan vaatimat muutostyöt. Nykyään kotileipomo onkin elintarvikevalvonnan valvontakohde.

Välillä Järvinen kaipaa asiakaskontakteja. Hän käykin muutaman viikon välein esittelemässä tuotteitaan.

– Se on ihanaa, kun kuulee asiakkaiden kommentteja. Minut on yllättänyt se, kuinka paljon ihmiset arvostavat käsinleivottua ja lisäaineettomia tuotteita.

Järviselle onkin tärkeää juuri lisäaineettomuus ja aidot raaka-aineet.

– Lapseni ovat olleet allergisia, joten tärkeää on juuri se, ettei tuotteissa ole lisäaineita. En voi kilpailla hinnalla, joten kilpailen laadulla ja maulla. 

Palveluun kuuluu myös tuotteiden kotiinkuljetus. 

Kotileipurin työ on erilaista kuin isossa kansainvälisessä rakennusyrityksessä työskentely. Kun tilauksia on paljon, päivät ovat pitkiä. Kesällä vapaapäiviä ei juuri ollut, kun vakituiset asiakkaat ja erilaiset kesäjuhlat työllistivät. 

– Vanhempani ovat olleet yrittäjiä, joten tiedän, mitä yrittäjyys on. Ympäripyöreät päivät eivät haittaa. Tosin välillä lapset toivovat, että leipoisin kotiinkin.

Matematiikankin taitamisesta on etua leivonnassa. Ainesosien määriä pitää soveltaa ja suhteuttaa.

– Ei rakennusinsinöörin koulutuksesta ole tässäkään hommassa haittaa. 

Mitä sitten vuodessa on tapahtunut äidille, joka ennen valmisteli ja leipoi lasten juhliin päiväkausia?

– Kaikki lapset ovat syntyneet keväällä. Olen huomannut, etten jaksa leipoa synttäreille enää yhtä paljon kuin ennen, kun tästä on tullut työ. 

 

Päivän lehti

6.6.2020