Kanta-Häme

Minna Oksanen sisustaa kotinsa viimeistä piirtoa myöden jouluun - katso video

Jouluhulluus on periytyvää. Minna Oksanen on äitinsä tapaan innostunut joulusisustuksesta.

Vanha hirsitalo Lopen Sajaniemessä on kauttaaltaan sisustettu ottamaan joulu vastaan. Erilaisia kynttilä-, tyyny-, tonttu-, joulusukka- ja havuasetelmia on eteisestä lähtien. Suurimmassa osassa asetelmia palaa elävä liekki. Sitten on joulun toivotuksia, lasten huoneissa omat joulukuuset, olohuoneessa valkoinen bling bling -kuusi ja saliin on tulossa aito kuusi. 

– Joulukuusi ei saa olla mikään tavallinen metsäkuusi. Ei sellainen kestä meidän koristeiden painoa. Kuusen pitää olla viljelty, ja mahdollisimman tuuhea ja tiheä.

Jouluksi kuntoon. Se on ollut remonteissa Oksasten tavoite. Ensin valmistui alakerta vuonna 2006. Aatonaattona oli vielä kaaos, mutta aattona kaikki oli valmista.

– En muista siitä mitään! Muistan vain sen tunteen, kun sain koristella eteisessä olleen kuusen.

Vuonna 2013 valmistui yläkerta. Sekin sopivasti jouluksi. 

Vuodesta 2006 lähisuku onkin viettänyt joulut Oksasten joulukodissa. Yhteensä parikymmentä henkeä kokoontuu Sajaniemeen nyyttäriperiaatteella.

– Olen keskittynyt sisustamiseen. Ruokaa tuovat sitten kaikki vieraat.

Oksasten huusholliin astuessaan moni huokaisee tulevansa jouluihmemaahan. 

Tyyli on maalaisromanttinen. Kun koti on 11 kuukautta vuodessa beige, tulee jouluna sävyjä lisää. 

– Jouluvärini ovat punainen ja valkoinen. Nyt kaupoissa on vain skandinaavista, pelkistettyä ja mustavalkoista. Se ei oikein istu tänne. Vaalea on mun juttu.

12 vuotta Oksanen on kerännyt lähinnä nettikaupoista erilaisia joulusisustustavaroita. 

– Melkoista palapelin rakentamista. Onneksi maalaisromantiikkaa oli esillä paljon silloin, kun remontoimme talon. Nyt en enää löytäisi kaikkea tätä. 

Oksasen suosikkipaikka on keittiö. Siellä on joulua kaikkialla. Vanhalla puusohvalla joulutyynyt, ikkunassa jouluverhot ja tontut kurkkivat saarekkeen päällä olevasta telineestä. 

Brittihenkisessä kirjastohuoneessa joulusukat roikkuvat tekotakan reunuksella. 

Oksasilla jouluun kuuluvat myös brittiperinteen mukaiset jouluvillapaidat. Minna Oksanen osti pari vuotta sitten kaikille sellaiset lahjaksi ja sanoi, että tapaninpäivänbrunssilla kaikki laittavat villapaidat päälle. 

– Kaikki tottelivat mukisematta. Kai ne on tottuneet mun vouhotukseen.

Minna Oksanen nauraa, että joulusisustaminen käy jo työstä. Ideoita viriää koko ajan, vaikka täksi vuodeksi hän ei ole hankkinutkaan mitään uutta.

Sen sijaan vintille jää aina jotain koristetta, joka odottaa vielä paikkaansa.

– Olemme suunnitelleet mökin rakentamista Janakkalaan. Olen sieltä kotoisin ja haluan sen mökin amerikkalaiseksi joulu-unelmaksi. Oikeastaan kaikki on suunniteltu sinne joulua ajatellen, Oksanen paljastaa. 

Joulusisustaminen on levinnyt myös perheen muutamaan vuokramökkiin. Ne Oksanen sisustaa aina kuusta myöden joulusesonkiin.

Ideoita olisi myös omaan kotipihaan. Vuonna 2012 Oksanen järjesti aittajoulutapahtuman. Kun lapset kasvavat, hän haluaisi järjestää tapahtuman uudestaan. Lisäksi vanhaan saunaan saisi joulukahvilan. 

Sisustusvinkkejä Oksanen poimii sisustuslehdistä. Niitä on yläkerrassa monta hyllymetriä ja alakerran olohuoneesta löytyy vanha kaappi, joka on pullollaan sisustuslehtiä. Myös siellä täällä koreissa pilkistelee muun muassa ruotsalaisten sisustuslehtien kansia.

– Vielä kun ehtisin lukea niitä! Pinterest on myös nopea kanava vähän vilkuilla, mitä kaikkea ihanaa on tarjolla.

Lasten myötä myös joulut ovat muuttuneet. Enää kaikki asetelmat eivät välttämättä pysy ihan niissä asemissa, missä Oksanen toivoisi. Tänä vuonna myös 7-vuotias Amanda sai ensimmäistä kertaa koristella oman huoneensa kuusen, eikä äiti käynyt salaa siirtelemässä koristeita oikeisiin asentoihin.  

– Ei sen enää niin sentilleen tarvitse olla, Oksanen nauraa, vaikka heti perään myöntääkin olevansa vähän perfektionisti. 

Oksasen joulusisustus kestää loppiaiseen. Sitten hän pakkaa kaiken pois ja vie vintille odottamaan seuraavaa joulua.

– Loppiaisena alkaa jo kyllästyttää. Sitten saa joulu väistyä. 

Katso video:

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic