Kanta-Häme

Mirka Soinikosken tomera ote on mummeilta peritty – tuore kansanedustaja oli suora puhuja jo lapsena

Mirka Soinikoski aikoo pendelöidä eduskuntaan. Muutto Helsinkiin ei ole aikeissa. "Tosin näyttää siltä, että illat venyvät. Niin kauan, kun junalla tai bussilla pääsee kotiin, se ei haittaa. Muutoin sohvamajoitus ystävien luona saattaa olla paikallaan." Kuva: Esko Tuovinen
Mirka Soinikoski aikoo pendelöidä eduskuntaan. Muutto Helsinkiin ei ole aikeissa. "Tosin näyttää siltä, että illat venyvät. Niin kauan, kun junalla tai bussilla pääsee kotiin, se ei haittaa. Muutoin sohvamajoitus ystävien luona saattaa olla paikallaan." Kuva: Esko Tuovinen

Mielipiteen saa kertoa, vaikka kukaan ei kysyisikään. Sellainen Mirka Soinikoski oli jo lapsena: suora puhuja. Toinen yhtä ominainen piirre on tomeruus.

Soinikoski kasvoi lapsuudenperheensä esikoisena. Yksin sisarussarjan vanhimman roolista toimeliaisuus ei kuitenkaan johdu. Kun Soinikoski ajattelee sukunsa naisia, hän tunnistaa itsensä.

– Puheliaisuuteni tulee karjalaisista sukujuurista. Suvussamme on perinteisesti aika lailla toimeliaita ja aikaansaavia naisia, Soinikoski sanoo.

– Kyllä se on se mummien perintö, joka minussakin näkyy, hän päättää.

Selvä signaali

Seuraavan neljän vuoden aikana Soinikosken tomeruudella tehdään töitä eduskunnassa. Pyhät antoivat tilaa vaalituloksen sulattelulle.

– Istuin pääsiäisenä alas ja mietin, mitä tuli tehtyä, vihreiden tuore kansanedustaja kertoo.

Soinikoski oli ensimmäisen kerran ehdolla eduskuntavaaleissa vuonna 2015. Vuorotteluvapaalla tuolloin ollut Soinikoski asettui ehdolle empien vasta tammikuussa. Kun ehdokkaaksi oli kosiskeltu useamman kerran, hän ei enää keksinyt syytä kieltäytyä.

Yli 800 ääntä antoivat selvän signaalin: seuraavissa vaaleissa Soinikosken kannattaisi yrittää täysillä. Syksyn 2018 jäsenäänestyksessä Soinikoski oli jo selvä ykkösehdokas Kanta-Hämeessä.

– Kaikki, mitä sen jälkeen tapahtui, vahvisti ajatusta siitä, että näin tämä menee. Sain tukea koko vaalipiirin alueelta ja yli puoluerajojen.

Huhtikuun 2019 vaaleissa Soinikoski sai 2 320 ääntä ja tuli valituksi.

Mirka Soinikoski kulkee paljon junalla.

Pää täynnä

Ensimmäisenä työpäivänään eduskunnassa Soinikoski tunsi olonsa koululaiseksi. Selkäreppu täyttyi päivän aikana papereista ja kulkuluvista, pää muistettavista asioista.

Sitä, millainen kansanedustaja Soinikoski haluaa olla, täytyy hänen mielestään vielä miettiä. Hän ei kuitenkaan näe syytä muuttaa Hämeen Vihreissä aloitettua linjaa. Yhteistyö, uskottavuus ja reiluus ovat Soinikosken mielestä hyviä lähtökohtia politiikalle.

Vihreille tärkeitä teemoja ovat ympäristö, koulutus ja yhdenvertaisuus.

Soinikoskelle henkilökohtaisesti tärkeä tavoite on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toteutuminen Suomessa. Juuri lasten oikeuksien puolustaminen sai hänet lähtemään aikanaan politiikkaan.

– Aivan kuten viime vuosina on uutisista kuultu, lasten kaltoinkohtelu ja lastensuojelun haasteet lisääntyvät edelleen.

Paljon puhetta politiikasta

Viimeisen puolen vuoden aikana Soinikoski ei ole juuri muuta tehnyt kuin puhunut politiikasta. Nyt on tarkoitus katsoa myös politiikan taakse. Mitä siellä on?

– Puhetta, Soinikoski naurahtaa.

– Olen kyllä puhelias ihminen. Silloin, kun en puhu politiikasta, puhun kaikesta muusta.

Uuden työtehtävänsä alussa Soinikoski on jo oppinut asettamaan kännykkäänsä hälytyksen aina ennen tärkeää aikaan sidottua tapaamista tai tehtävää.

– Muuten saatan jäädä suustani kiinni toisaalle.

Yhteiset asiat ovat tärkeitä.

Työ iso osa elämää

Puhutaan työstä anestesialääkärinä. Se on näytellyt isoa roolia Soinikosken elämässä ja toi hänet aikanaan Hämeenlinnaan.

Oli hilkulla, ettei Soinikoski päätynyt muualle. Hän valitsi erikoistumispaikkansa Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Lahden väliltä. Kaikissa kaupungeissa oli keskussairaala.

Hämeenlinna vei voiton sopivan kokoisena kaupunkina. Vaakakupissa painoivat erityisesti hyvät junayhteydet. Siksi niiden heikentyminen kismittää.

Hämeenlinna houkutti

Kanta-Hämeeseen muuttaessaan Soinikoskella ei ollut sidoksia maakuntaan, mutta sijainti oli kelpo kotikaupunki Helsingin, opiskelukaupunki Turun sekä sukulaisten ja ystävien asuttaman Tampereen keskimaastossa.

Soinikoskelle oli nopeasti selvää, että hän on tullut kaupunkiin jäädäkseen.

Keskussairaalan lääkärien virat oli täytetty Soinikosken aloitellessa uraansa, mutta hän päätti, että jos yksikin aukeaa, hän hakee.

– Alkuvuodesta 2011 ylilääkäri soitti ja tarjosi erikoislääkärin töitä keskussairaalasta. Vuotta myöhemmin hain virkaa ja sain paikan.

Päivätyöstä luopuminen mietitytti

Leikkaussali ja teho-osasto olivat Soinikoskelle mieluisa paikka jo lääketieteen kandidaattina.

Kansanedustajuudessa Soinikoskea mietityttikin eniten päivätyöstä luopuminen. Virkavapaalle jäämistä hän punnitsi pitkälle syksyyn.

– Tiesin, että päivätyöstä on luovuttava, jos minut valitaan kansanedustajaksi. Viimeistään siinä vaiheessa, kun Hämeen Sanomat ennusti minun pääsevän eduskuntaan, ylilääkäri rupesi tekemään sijaisjärjestelyjä.

Voimaa luonnosta

Sairaalan ja politiikan ulkopuolella Soinikoski nauttii ihmisten ympärillä olemisesta ja luonnossa liikkumisesta. Tiukan päivystysvuoron jälkeen hän suuntaa joko Apparalle tai Aulangolle.

– Vaikea valita, kumpi paikoista on suosikkini. Molemmat ovat kauniita paikkoja ja loistavia rauhoittumiseen.

Erityisesti tiivistahtisen vaalikampanjan aikana Soinikoskelle iskostui, miten tärkeää itsestään huolehtiminen on.

– Riittävä uni, hyvä ruoka ja ulkoilu. Mitä kiireisempi on, sitä tärkeämpää on, että nämä kolme perusasiaa toteutuvat.

Julkiset käytössä

Juna-asemalle sovittuun haastatteluun Soinikoski saapuu kävellen. Hän ei ole omistanut autoa vuosiin, vaan kulkee joko jalan, bussilla, junalla tai sähköpyörällä. Poikkeustapauksissa, kuten lomamatkoilla tai vaalikampanjan aikaan, Soinikoski vuokraa auton.

Aamuisin Soinikoski syö puuroa ja juo kahvia, johon kaataa sekaan tilkan kauramaitoa – jos sitä on saatavilla.

– Maailma ei kaadu, vaikka ei olisikaan.

Yhteisiä asioita

Jos Soinikosken lähipiiriltä kysyisi ajatuksia tuoreen kansanedustajan uudesta pestistä, tuskin saisi yllättyneitä vastauksia. Soinikoski on hoitanut yhteisiä asioita jo pitkään.

Hämeenlinnassa hänelle on luotettu esimerkiksi kaupunginvaltuutetun, valtuustoryhmän puheenjohtajan, maakuntavaltuutetun ja koulutuskuntayhtymä Tavastian hallituksen jäsenen tehtävät. Jo opiskeluaikana Soinikoski toimi aktiivisesti kandidaattiseurassa ja myöhemmin anestesiologiyhdistyksessä.

– Kun ryhtyy hoitamaan yhtä tehtävää, saa usein seuraavankin. Tässä vaiheessa se johti kansanedustajuuteen. HäSa

Mirka Soinikoski

Vastavalittu vihreiden kansanedustaja.

Asunut Hämeenlinnassa vuodesta

2005lähtien.

Kotoisin Helsingistä.

Opiskellut Turussa.

Ammatiltaan anestesialääkäri.

Jäi virkavapaalle Kanta-Hämeen keskussairaalasta.

43-vuotias.

Toiminut sijais- ja tukiperheenä vuodesta 2004 lähtien.

Päivän lehti

15.8.2020