Kanta-Häme

Missä kunnossa ovat HS-veden vesitornit?

Jyväskylän Kangasvuoren vesitornin säiliö romahti maahan Lauantaina aamulla. Vain tornin jalka jäi pystyyn. Tornin kunto oli juuri tarkastettu.

Lammin Untulanharjulla on rakenteeltaan samantapainen vesitorni kuin Jyväskylässä oli. Miten sen laita on, HS-veden käyttöinsinööri Harry Manninen?

– Samantapainen kuin Jyväskylässä kyllä, mutta se on tyhjä. Siellä ei ole ollut vettä enää vuoteen. Se odottaa purkamistaan. Sitä vaan en tiedä, koska se puretaan.

Onko se vaarallinen? Rakenteet siellä kuitenkin perstuvat, vaikka se on tyhjä?

– Ei sen pitäisi olla vaarallinen. Ei kukaan pysty sanomaan, niin kuin Jyväskylässäkin, kun tarkastus oli juuri tehty, mutta silti romahti. Noin silmämääräisesti se ei näytä vaaralliselta.

– Lammin tornihan on vähän toisen tyyppinen kuin Jyväskylässä. Vaikka se elementtirakenteinen onkin muuten, mutta se on maahan rakennettu ympyränkehällisenä pystytuilla.

Lammilaiset voivat turvallisesti Untulanharjulla kävellä?

– Ainakin tähän saakka on voinut kävellä. En pysty itsekään sanomaan muuten kuin, mitä näkee silmillään. Ei sieltä ole mitään lohkeillut eikä putoillut, että ehjältä näyttää kaikin tavoin.

Onko sen purkamisesta tietoa, koska se tehtäisiin?

– Ei. Sen purkamisessa on kaikenlaisia ongelmia. Siinä on pelastuslaitoksen hälytystorvet katolla ja semmoiset pitäisi siirrellä ja saada toiseen paikkaan. On se oma operaationsa, kun sen purkaa.

Entä millaisia ovat HS-veden muut vesitornit, Hattula, Kalvola ja Ahvenisto?

– Ahvenistolla on neliskanttinen rakennus. Säiliö on rakennuksen sisällä. Se ei ole torni, vaan tiilirakennus.

Onko se käytössä vielä?

– On toistaiseksi. Siitä luovutaan kyllä muutaman vuoden sisällä, kun saadaan Ahveniston päälaitoksen remontti tehtyä. Sen jälkeen se varmaan jää käytöstä.

Mikä on Kalvolan ja Hattulan vesitornien tilanne?

– Kalvola on semmoisen rakennesuunnittelijan tekemä, että aina leikkisästi sanotaan, että ne laitokset kestävät maanjäristyksenkin. Se on kanssa pyöreä tolpilla oleva rakennelma, että sen on paikallaan valettuna tehty. Siinä ei ole elementtejä.

– Hattulassa Panssariprikaatin torni on kanssa paikallaan valettu. Siinä on isompi jalka eikä siinä ole ulokkeellista yläpäätä, niin kuin Jyväskylän tornissa oli.

HS-vedellä ei kai muita torneja olekaan?

– Akaassa on kaksi. Ne tulivat HS-vedelle tänä vuonna. Toinen pikarimainen korkea torni ja toinen on pikkaisen samantyyppinen kuin on Kalvolan torni. Kyllä me Akaaseen saakka kohta toimitetaan vettäkin, kun muutaman vuoden kuluessa tulee yhdysvesiputki Hämeenlinnan keskustan ja Akaan välille.

– Akaan pikarimainen torni joudutaan käymään tarkastamassa tämän hälyn takia. (HäSa)

Päivän lehti

2.4.2020