Kanta-Häme

Missä ovat maalauksen murut?

Hämeenlinnan taidemuseossa oli viime talvena esillä taulu, josta yleisö sai raaputtaa maalin pois. Kuvataiteilija Heli Huotala dokumentoi teoksen muuttumisen ja tallensi maalinmurut tulevaa käyttöä varten. Missä murut ovat nyt, Heli Huotala?

– Kyllä ne ovat lasipurkissa työhuoneeni hyllyllä. On ollut sen verran vilkas näyttelykausi, etten ole ehtinyt vielä tehdä niistä mitään. Mutta kun idea tulee, työstän niistä jotain.

Kuinka kauan materiaali säilyy käyttökelpoisena?

– Varmaan vaikka ikuisesti. Mutta sitä ei tiedä, milloin idea tulee, heti vai vuosien päästä.

Uusi näyttelysi aukeaa tänä viikonloppuna Verkatehtaan galleria Koneessa. Mitä muita näyttelyitä olet viime aikoina pitänyt?

– Ensin oli se taidemuseon Elinkaari, sitten näyttely Brondassa Helsingissä ja nyt tämä Kone. Tahti on vähän turhankin tiukka, sillä näyttelyissä ei ole samoja teoksia. Mutta en halunnut enää muuttaa aikatauluja.

Mitä teoksia galleria Koneen näyttelyssä on?

– Lähtökohtana olivat postikortin kokoiset maalaukset, joita luonnostelin Marbellassa kaksi vuotta sitten. Olen tehnyt niiden pohjalta muita samanhenkisiä teoksia.

Ovatko Koneessa nähtävät teokset siis isoja vai pieniä?

– Siellä on 49 postikortin kokoista työtä vuodelta 2011, yksi tosi iso ja muut sellaisia keskikokoisia, metri kertaa metri kaksikymmentä.

Olet tehnyt taidetta vuodesta 1998 ja viime vuonna valmistuit kuvataiteilijaksi Lahden ammattikorkeakoulusta. Mitä tutkinto sinulle merkitsee?

– Kyllä se on tärkeää, että on tutkinto. Vaikka minulla on takana paljon erilaisia opintoja, kaikki aina kysyvät, mistä sinä olet valmistunut. Nyt voin sanoa, mistä. Lisäksi teoriapohja antoi paljon ajatuksia siitä, mitä maalaan ja miksi. (HäSa)

Heli Huotalan näyttely Näkymätön todellisuus on esillä Verkatehtaan galleria Koneessa 16.11–10.12.

 

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic