Kanta-Häme

Missä soi? Suistolla ja Tampereella

Meillä on Suisto, Verkatehdas, Sirkus sekä Albertin kellari – kaikissa soi elävä musiikki, mutta silti Kanta-Häme on Teostolle raportoiduissa keikkamäärissä tilastojen hännillä.

Kanta-Hämeen jälkeen heikommin sijoittuvat ainoastaan Päijät-Häme, Pohjanmaa ja Ahvenanmaa.

Teoston tilasto on tehty suhteuttamalla elävän musiikin keikat tuhatta asukasta kohti. Tilastojen kärjessä on Lappi hiihtokeskusten tarjonnalla. Heti perässä tulevat Keski-Suomi, Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa.

Yksittäisistä kaupungeista eniten keikkoja asukasmäärään suhteutettuna on Tampereella (4104). Toisena tulee Helsinki, jonka jäljessä ovat Kouvola, Seinäjoki ja Jyväskylä.

Hämeenlinna sijoittuu kaupunkivertailussa keskikastiin 734 keikalla, joten ei meillä nyt niin huonosti mene kuin voisi maakuntien vertailusta päätellä. Forssassa oli 250 keikkaa vuonna 2013 ja Riihimäellä 245 keikkaa.

Keikkoja enemmän kuin koskaan

Teostolle raportoidut keikkamäärät ovat kasvaneet Suomessa vuodesta 2012 kymmenellä prosentilla. Samaan aikaan, kun tarjonta on kasvanut, julkisuudessa on paljon puhuttu yleisömäärien ja lipputulojen laskusta.

Sirkuksen omistavan Hämeenlinnan viihdekeskuksen myyntijohtaja Sami Kuittinen sanoo, että tällä hetkellä väkeä vetävät vain kovimmat nimet, kuten Kaija Koo ja Cheek.

– Niitä kovia nimiä ei ole määräänsä enempää, Kuittinen sanoo.

Toinen, mikä vetää, ovat keikat, joilla esiintyvät tunnetut julkisuuden hahmot, kuten Matti Nykänen. Niihin kansa saapuu ihmettelemään, mitä siellä lavalla oikein tapahtuu.

Sami Kuittinen ei osaa ennustaa, järjestetäänkö Viihdekeskuksen ravintoloissa tulevaisuudessa vähemmän keikkoja, jos yleisö vähenee. Se tiedetään, että nuorten käyminen keikoilla on jo vähentynyt.

– Aika näyttää, mitä tapahtuu. On kuitenkin selvää, että lipputuloja pitää saada, eikä käyttää koko illan tuottoa esiintymispalkkioihin.

Kilpailu asiakkaista on kovaa

Kanta-Hämeessä eniten elävä musiikki soi eniten Suistolla, 161 keikkaa.

Suisto-klubin yrittäjä Kristian Schmidt tietää, että tänä vuonna tulossa on vielä enemmän keikkoja.

– Kaikki meillä esiintyvät bändit eivät ole Teostoon kuuluvia.

Schmidt sanoo, että keikkatarjontaa on paljon ja kilpailu asiakkaiden vapaa-ajasta tiukkaa.

– Illalla voi olla mieletön bändisetti, mutta yleisöä ei vain ole kuin kourallinen. Se johtuu ehkä siitä, ettei Hämeenlinna ole yliopistokaupunki. Bändi, joka on Helsingissä hottis juuri nyt, ei myy Hämeenlinnassa kuin vasta puolen vuoden kuluttua, sillä täällä ei ole nuorisoa, joka veisi asiaa eteenpäin.

Suistolla luotetaan siihen, että paikka tunnetaan laadukkaasta tarjonnasta. Schmidtin mielestä on selvästi havaittavissa, että isot nimet vetävät ja joillekin marginaalimusiikin konserteille on vaikeaa löytää yleisöä. Ne jotka haluavat pitää hauskaa, valitsevat ison nimen. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic