Kanta-Häme

Missä vaellat kesällä, Harri Ahonen?

Muutkin kuin eräjormat ja -pirkot voivat nakata rinkan selkään ja lähteä liikkeelle.

Harri Ahonen on innokas vaeltaja. Kuin varkain hänestä tuli myös retkeilykirjailija. Maalis-huhtikuun vaihteessa ilmestyy Ahosen kolmas kirja, joka käsittelee Pohjois-Norjan rannikkoreittejä ja keskittyy päiväretkeilyyn. 

Miltä tuntui vaihtaa pitkät vaellukset päiväretkiin?
– Koin ahaa-elämyksiä. Päiväretkeily on myös oivallinen tapa saada luontoelämyksiä. Saaristossa meri tuo myös uuden ulottuvuuden ja sävyn retkeilyyn.

Olet kirjoittanut kaksi vaelluskirjaa. Viimeisimmässä oli 220 vaellusreittiä Keski-Skandinaviassa ja ensimmäisessä kirjassa oli vaellusreittejä Pohjois-Skandinaviassa. Mitä kirjoillesi kuuluu?
– 220 vaellusreittiä Pohjois-Skandinaviassa käännetään saksaksi ja se julkaistaan kesällä Saksassa, Itävallassa, Sveitissä ja Alankomaissa. Esimerkiksi Saksan suurin ulkoilu- ja retkeilyvälineketju ottaa kirjan valikoimiinsa. 

Vaellat kesät saadaksesi materiaalia seuraavaan kirjaan. Mikä on ensi kesän suunnitelma?
– Heinäkuun alussa lähden vajaaksi kolmeksi kuukaudeksi vaeltamaan Etelä-Skandinaviaan. Käytännössä liikun Etelä-Norjan vuoristoalueilla Jotunheimissa, Huldreheimissa, Breheimissa ja Hardangerviddassa. 

Millä mielellä olet seurannut retkeilyn suosion kasvua?
– 
Retkeilyä tehdään koko ajan helpommaksi. Vaelluksilla ei tarvitse olla eräjorma tai -pirkko. Tuvilla on palveluita eikä välttämättä tarvitse kantaa 35 kiloa mukana. Retkeillessä luontosuhde kasvaa. Se on hienoa, että yhä useampi on kiinnostunut retkeilemään. HÄSA

Harri Ahonen kertoo Keski-Skandinavian vaellusreiteistä ja myskihäristä maanantaina 6.3. kello 18 Hämeenlinnan pääkirjastossa.
 

Päivän lehti

27.5.2020