Kanta-Häme

Missä vaiheessa sankarihautojen kunnostus on nyt?

Hämeenlinna

Monet seurakunnat ympäri maan ovat valmistautuneet Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen kunnostamalla sankarihautausmaita. Näin on tehty tänä vuonna myös Hämeenlinnassa.

Ovatko työt jo valmiit vai vieläkö jotakin on kesken, kiinteistöpäällikkö Eija Rantala Hämeenlinnan seurakuntayhtymästä?

– Vanajan ja Hauhon sankarihautausmaiden urakat ovat valmiit. Rengossa sankarihaudan muistomerkin oikaisu uusine perustuksineen on vielä työn alla. Jos säät sallivat Vanajaan istutetaan vielä havukasveja, Hauholla kaikki istutukset tehdään ensi keväänä. Keväälle jää vielä Kalvolassa ja Tuuloksessa muun muassa kivien puhdistustöitä, jotka tehdään seurakuntayhtymän omana työnä.

Eräs lukijamme moittii, että Hauhon sankarihautausmaalla kivet ovat kunnostuksen jälkeenkin vinossa ja joidenkin kivien tekstit niin lähellä maanpintaa, että alin rivi peittyy ruohoon. Omien havaintojeni mukaan kivirivit ovat ryhdikkäitä, mutta joidenkin kivien alimmainen tekstirivi tuntuu olevan kovin lähellä maanpintaa. Miten vastaat?

– Hauhon sankarihautausmaan kivet teettivät arvioitua enemmän työtä. Vanhat kivet olivat varsin erikokoisia ja niitä jouduttiin työstämään paljon, jotta yläreunat saataisiin samaan korkeuteen. Nyt kivet ovat uusien anturoiden päällä suorassa. Alueelle on juuri asennettu uusi siirtonurmi, jonka hoito aloitetaan keväällä ja pinta tulee vielä tiivistymään. Sankarihautausmaiden nimitaulut on myös hankittu ja asennetaan paikoilleen mahdollisimman pian.

Kunnostustöille oli varattu täksi vuodeksi 200 000 euroa. Pysyttiinkö budjetissa vai tuliko matkalla yllätyksiä?

– Yllätyksiäkin kunnostustöissä tuli, budjetti tulee ylittymään jonkin verran. Tarkkoja lukuja ei ole vielä käytettävissä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic