Kanta-Häme

Missä voi mitata D-vitamiinitasonsa?

Helsingin yliopiston omistama Yliopiston apteekki markkinoi yhteistyössä Terveystalon kanssa rakennettua palvelua, jossa on voinut lokakuun alusta lähtien käydä apteekissa mittauttamassa verikokeella D-vitamiinitasonsa. Palvelu on osoittautunut suosituksi.

Voiko Hämeenlinnan apteekeissa mittauttaa D-vitamiininsa, apteekkari Marketta Uitto Tori-apteekista?

– Ei tietääkseni. En ole kuullutkaan tällaisesta palvelusta. Verinäytteen ottaminen kuitenkin vaatii erilliset luvat.

Onko Itä-Suomen ylipiston virheellisten tutkimustulosten aiheuttama D-vitamiinikohu näkynyt apteekissa muuten?

– Toki asiakkaat kyselevät, mutta mielestäni koko hässäkkä meni täällä ohi nopeasti ja ihmiset olivat rauhallisin mielin liikkeellä. Myrsky tuntui olevan lähinnä tiedotusvälineiden vesilasissa.

– Itse ajattelin, kuten moni muukin, että asiassa oli jotain hämärää alun perinkin. Ei yksikään itseään kunnioittava lääketehdas riskeeraa mainettaan huijaamalla tällaisessa asiassa, Uitto näkee.

Entäs voiko julkisessa terveydenhuollossa käydä tarkistuttamassa D-vitamiiniarvojaan, Hämeenlinnan terveyspalvelut -liikelaitoksen ylilääkäri Virpi Kröger?

– Ainoastaan lääkärin määräyksestä. D-vitamiinin ottaminen etenkin talviaikaan on hyödyllistä, mutta tutkimisesta voi olla montaa mieltä.

– Omasta mielestäni sille ei ole kansanterveydellistä perustetta, yleinen seulontatutkimus olisi jopa hölmöä. On monia muita tutkimuksia, joita kannattaisi mieluummin teettää. Osteoporoosista kärsiville D-vitamiinin saanti ja mittaus on perusedellytys, Kröger sanoo.

Yksityinen mainostaa

Yksityiset terveysasemat sen sijaan tarjoavat maksua vastaan D-vitamiinimittauksia.

Onko keskustelu D-vitamiinista näkynyt laboratoriossa, Hämeenlinnan Mehiläisen laboratorion tiimiesimies Antti Mäenpää?

– Asia on ollut framilla, mutta ei ole näkynyt minään asiakasryntäyksenä tällä kertaa. Yleensä on niin, että lehtijutut poikivat kyselyitä, mutta tällä kertaa tuntuu siltä, että oman mainontamme kautta asiakkaita on tullut enemmän.

Minkälainen tutkimus D-vitamiinitason mittaus on?

– Se on hyvä tutkimus sinänsä. Verikoe, jonka tuloksen saa parhaimmillaan seuraavana päivänä. Ei tarvitse paastota, eikä kellon tai vuodenajalla ole merkitystä tuloksen kannalta. Jos jotain poikkeavaa tutkimuksesta löytyy, ohjaamme aina lääkärin pakeille.

Kuinka paljon tutkimus maksaa?

– Näyttäisi hinnaston mukaan olevan 55 euroa ja 20 senttiä. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic