fbpx
Kanta-Häme

Mistä lapsiperheet joutuvat tinkimään, Eveliina Hostila?

Miten nykyinen taloustilanne näkyy lapsiperheiden arjessa, Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila?

– Yhdistyksellemme se näkyy kasvavina asiakasmäärinä. Perheillä on vaikeaa. Olemme toki suhteellisen uusi yhdistys, joten on vaikea sanoa, kuinka paljon asiakasmäärien kasvu johtuu siitä, että meidät on opittu tuntemaan.

Kuinka paljon asiakasmääränne ovat kasvaneet?

– Tänä vuonna olemme auttaneet noin 4 000 perhettä. Näissä perheissä asuu noin 10 000 lasta. Viime vuonna autoimme 3 561 perhettä ja yli 8 000 lasta.

Mistä perheet joutuvat tinkimään?

– Harrastuksista, muista vapaa-ajan menoista, ruuasta ja vaateostoksista. Kaikilla ei ole varaa ostaa vaatteita edes kirppareilta, koska hinnat ovat nousseet myös niillä.

Millä tavoin Hope ry auttaa vähävaraisia lapsiperheitä?

– Yleisin toimintamuotomme ovat vaate- ja tavaralahjoitukset. Tuemme myös vapaa-ajan elämyksiä. Konkreettisimmillaan se on sitä, että annamme leffalippuja, joilla lapset pääsevät elokuviin. Kolmas toimintatapamme on lasten harrastusten tukeminen. Tänä vuonna tuemme noin 500:aa harrastusta. Pyrimme tukemaan sellaista harrastusta, jonka lapsi kokee omimmakseen.

Millaisia perheitä Hope auttaa?

– Suurin ryhmä ovat yksinhuoltajat. Työttömyys näkyy myös selvästi asiakaskunnassa. Kaikki perheet ovat vähävaraisia, mutta syyt tilanteen taustalla erilaisia. Viime aikoina hometalo-ongelmat ovat nousseet esille. Taustalla on myös masennusta ja uupumusta, kuolemantapauksia perheessä sekä mielenterveysongelmia.

– Äidit ottavat meihin selkeästi enemmän yhteyttä kuin isät. Hienoa on ollut kuitenkin huomata, että isien yhteydenottojen määrä on lisääntynyt. Isät ovat kyselleet apua lähinnä harrastuksen tukemiseen.

Miten perheet ohjautuvat asiakkaiksenne?

– Puolet tulevat julkiselta puolelta esimerkiksi sosiaali- tai perhetyön ohjaamina, loput ottavat meihin yhteyttä itse. Nettilomake on koettu hyväksi tavaksi ensimmäiseen yhteydenottoon. Joillakin kynnys pyytää apua on niin korkea, että viranomaiset tekevät heidän puolestaan ensimmäisen aloitteen.

Miten lapsena koettu köyhyys vaikuttaa elämään?

– Tutkimusten mukaanhan se periytyy. Me haluamme kuitenkin ajatella, että asiat voivat myös muuttua pienten tekojen ansiosta.

– Vähävaraisuus estää lapsia osallistumasta muiden kanssa erilaisiin menoihin. Konkreettisimmillaan se on sitä, että jos lapselle ei ole varaa ostaa ulkoiluvaatteita, hän ei joko mene ulos tai sitten palelee ulkona. On ollut näitä tapauksia, että lapset ovat leikkineet talvella kesätennareissaan. Jos lapsi ymmärtää perheen tilanteen, ei hän välttämättä edes halua kuormittaa vanhempiaan valittamalla tilanteestaan.

Mitkä ovat lapsen näkökulmasta aikamme isoimmat ongelmat – jos vähävaraisuuden aiheuttamia ongelmia ei oteta lukuun?

– Yksinäisyys, etenkin, jos se yhdistyy perheen heikkoon taloustilanteeseen. Myös työelämän paineet näkyvät perheissä. Vanhemmat ovat paikalla, mutta eivät läsnä.

Jos saisit antaa jokaiselle lapselle joululahjan, mitä antaisit tänä vuonna?

– Toivoisin, että jokainen lapsi saisi toteuttaa itseään juuri sellaisena kuin on. Toivon myös, että jokainen lapsi saisi elää turvassa. HÄSA

TänäänLapsen oikeuksien päivä. Teemana on lapsiperheköyhyys.

Menot