Kanta-Häme

Mitä haluaisit kuulla 70-vuotiaalta Irwiniltä, Einari Stylman?

Jos Hämeenlinnan oma poika Irwin Goodman eläisi, täyttäisi hän lauantaina 70 vuotta. Sibelius Celebrations ja Suisto-klubi järjestävät juhlavuoden kunniaksi muisteluillan, jossa Vexi Salmi kertoo tarinoita ja muistelee kaveriaan. Erkki Korhonen täydentää tarinointia kysymyksin. Muistoja ja musiikkia tarjoaa myös Irwin-covereita veivaava Ari Goodman. Illan päättää hämeenlinnalainen folkrock-bändi Lopun Ajan Mies.

Muusikko Einari Stylman, miksi ihmeessä Irwiniä on juhlistamassa juuri Lopun Ajan Mies, hämeenlinnalaisyhtye, josta ei ollut tietoakaan Irwinin vielä eläessä?

– Järjestäjät ovat halunneet varmasti nostaa esiin hämeenlinnalaista lauluntekijäperinnettä. Irwin ja Vexi Salmi tunnetaan musiikistaan, mutta myös nyt Hämeenlinnasta tulee ihan kelvollista tekstiä.

Irwin eli Antti Hammarberg kuoli esiintymismatkallaan Viipurista Haminaan 14.1.1991. Mitä kuului Einari Stylmanin elämään samaan aikaan?

– Itse täytin tammikuussa 1991 neljä vuotta. En oikeastaan muista mitä tein, se oli aika sekavaa aikaa.

Mitkä Iaulut Irwinin tuotannosta ovat itsellesi niitä tutuimpia tai läheisimpiä?

– Muistan hyvin, että olen käynyt koululaisena lainaamassa Jukolan kirjastosta jonkun Irwin-kasetin. Rentun ruusu -kappale oli tietysti tuttu, mutta ehkä Koivusalon elokuvan takia. Rakkain biisi itselleni on ehkä kuitenkin Punaportin blues. Se johtuu siitä, että pelasin itse koripalloa Punaportin Blues -nimisessä joukkueessa, ja tuota kappaletta kuunneltiin usein ennen pelejä.

Järjestäjien mukaan Lopun Ajan Mies päättää lauantain konsertin nyky-irwiniläisessä hengessä. Mitä tämä nyky-irwiniläisyys tarkoittaa teidän yhteydessänne?

– Hmm, tämä onkin ensimmäinen kerta, kun kuulen moisen luonnehdinnan. Jos jotain yhtäläisyyksiä pitäisi hakea, niin parhaimmillaan se olisi… hmm… no ehkä kannanotto. Vaikkakin, meidän sanomamme ei ole niin populistista kuin Irwinin, emme sano niin suoraan. Musiikissa on sama pilke. Ja ehkä sellainen sanoma, että tämä on vain elämää, ei sen enempää. On se yhtä helvettiä olla ihminen, mutta huonomminkin voisi olla.

Jos 70-vuotias Irwin ja 26-vuotias Einari Stylman kohtaisivat lauantaina Hämeenlinnan yössä, mistä he keskustelisivat?

– Jos Irwin olisi todella elänyt 70-vuotiaaksi, hänen olisi pitänyt lopettaa ryyppääminen. Ehkä kiinnostaisi tietää, miten hän onnistui lopettamaan dokaamisen. Toisaalta, Irwinin kanssa kiinnostaisi puhua myös politiikasta ja menneisyydestä. Kiinnostaisi kuulla, miten hän ottaisi kantaa tämän ajan meininkiin. Niin suora kannanotto, sellainen ”haistakaa paska koko valtiovalta” -meininki tuskin enää purisi niin hyvin kuin silloin. Ehkä ihmiset ovat nykyään hieman ratkaisukeskeisempiä. (HäSa)

Irwin 70 vuotta Suisto-klubilla 14.9. kello 20

Päivän lehti

26.1.2020