Kanta-Häme Hämeenlinna

Iittala Village on hyvässä vauhdissa - Vierailijamäärä halutaan tuplata vuosikymmenessä

Iittala on profiloitunut myös taidepitäjäksi Naivistit Iittalassa -tapahtuman kautta. Taide näkyy myös ympäristössä. Kuva: Hanna Antila-Andersson
Iittala on profiloitunut myös taidepitäjäksi Naivistit Iittalassa -tapahtuman kautta. Taide näkyy myös ympäristössä. Kuva: Hanna Antila-Andersson, arkisto

Vuonna 2017 alkaneen Iittalan kehittämishankkeen i-laakson työ on poikinut Iittala Village -brändin.

Mistä on kysymys, kehittäjä Pia Niemikotka Linnan Kehityksen yritys- ja kaupunkikehityspalveluista?

– Se on matkailukohdekokonaisuus, jota kehittää yritysverkosto yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin, Linnan Kehityksen ja laajan kumppaniverkoston kanssa. Kehitämme yhteistyössä markkinointia, infraa ja sisältöä.

Miksi juuri Iittala?

– Iittalalla on niin hyvä sijainti ja tarjonta, että Iittalaan pitäisi panostaa rohkeasti sekä kaupungin että sinne sijoittuvien yritysten. Toivomme, että Hämeenlinna haluaa nostaa Iittalan yhdeksi matkailun kehittämisen kärkihankkeista.

Mitkä ovat Iittala Villagen tavoitteet?

– Tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä saisimme vierailumäärän tuplattua 200 000:een Iittalassa. Siihen on realistiset mahdollisuudet omaperäisen ja jäljittelemättömän kulttuuritarjonnan kautta. Missä muualla on kansainvälisesti niin tunnettu brändi kuin Iittala – ei missään.

– Tavoitteena on myös saada Iittalaan uusia asukkaita ja yrityksiä.

Keitä tässä on mukana?

– Lasimäen alueen toimijat, kuten Iittalan Lasitehdas, Naivistit Iittalassa ja Kultasuklaa, parikymmentä yritystä ja yhdistyksiä. Iittalalaiset asukkaat ovat olleet vahvasti toteuttamassa erilaisia tapahtumia ja sisältöä.

– Verkostoon voi tulla mukaan sellaisia yrittäjiä, jotka kokevat, että saavat siitä lisäarvoa ja jotka tuovat jotain täydennettävää alueelle.

Mistä rahoitus tulee?

– Haemme sitä erilaisista kanavista. Elinkeinojen kehittämisen kannalta olisi tärkeää, että kaupungilta löytyisi rahaa infraan. Haemme EU:n rakennerahaston varoja ja yhdistelemme erilaisiin hankkeisiin saatavia rahoja.

– Tavoitteena on viedä i-laakso-hankkeessa tehtyjä suunnitelmia eteenpäin. Olemme tehneet brändin, ulkoalueiden ja opasteiden kehittämissuunnitelmat, ja yritysverkosto vie nyt aktiivisesti asioita eteenpäin.

Mitkä ovat Iittalassa kehitettäviä asioita?

– Infra. Kylän miljöönkin pitäisi olla kiinnostava. Tällä hetkellä kehitämme taidereittiä ja haluamme sen varrelle kiinnostavia toiminnallisia nähtävyyksiä. Sinne on tulossa erittäin mielenkiintoisia juttuja, joiden rahoituksia vielä selvitellään.

– 2021 tulee olemaan kiinnostava vuosi. Lasitehdas täyttää 140 vuotta, Kultasuklaa 30 vuotta ja Kalvolan kirkko 100 vuotta. Se vuosi olisi erittäin hyvä etappi viedä asioita eteenpäin.

– Jotta saamme suunnitelmat toteutumaan, meidän pitää saada kaikki maanomistajat mukaan, mukaan lukien kaupunki. HÄSA

Päivän lehti

19.1.2020