Kanta-Häme

Mitä kummaa? Taidetta Akaassa!

Toijalan vesitornin pitäisi hohtaa sinistä valoa elokuun viimeisenä iltana, sillä silloin julkistetaan Näkymästä vetovoimaa 2012–13 -hankkeen tuloksena syntynyt valoteos. Veturimuseon lähellä oleva ympäristötaideteos jää kaupunkilaisten ja junamatkustajien ihailtavaksi ainakin ensi talven ajaksi.

– Vesitornin moni huomaa junanvaunusta jo nyt, mutta valo varmasti herättää uteliaisuuden, sanoo Näkymä-hankkeen tuottaja Salla Mistola.

Näkymä-ympäristötaidenäyttely järjestettiin tänä kesänä Akaan Toijalassa jo kymmenettä kertaa. Tänä vuonna tapahtuma oli laajempi kuin koskaan aikaisemmin, sillä sitä kehitetään Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston tuella.

Näkymästä vetovoimaa -hankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on saada Akaan kaupungille näkyvyyttä ja imagoetua kotikaupungin ulkopuolellakin. Lisäksi halutaan nostaa kesäisen taidetapahtuman tasoa kaupunkilaisten iloksi ja lisätä siten asumisviihtyisyyttä.

Tuottaja Salla Mistola on ensimmäiseen kehittämisvuoteen sekä tyytyväinen että pettynyt.

– Meillä oli hyvät näyttelyt, iso kokonaisuus ja markkinointia laajasti. Resurssit ovat kuitenkin pienet, hän sanoo.

Ensi kesänä hän näkisi mielellään tämänvuotista tiiviimmän ja keskitetymmän näyttelyn tai korkeintaan kaksi näyttelykokonaisuutta. Tänä vuonna näyttelyitä oli peräti kolmessa paikassa, Veturimuseossa, kulttuuritalo Laaksolassa ja Nahkialanjärven rannalla.

– Mutta taiteellisen johtajan ajatuksia on toki kuunneltava ensin, hän muistuttaa.

Tapahtuman uudeksi kuraattoriksi on hiljattain valittu kuvataiteilija Anna-Lea Kopperi, joka on keskittynyt erityisesti ympäristö- ja yhteisötaiteeseen.

Nimekkäitä …taiteilijavieraita

Kulttuuritalo Laaksolan saleissa on arki-iltapäivänä raukean levollista. Heti sisääntuloaulan ovelta näkyy valkokangas, jossa Outi Heiskanen, Hannu Väisänen ja muut Record Singers -ryhmän taiteilijat kertovat työstään ja varhaisesta performanssiryhmästään.

Varsinaisissa näyttelysaleissa on esillä Heiskasen, Väisäsen, Pekka Nevalaisen sekä Mirja Airaksen tuotantoa pääasiassa taiteilijoiden nuoruusvuosilta.

Näyttelyn valvojana tuuraa tällä kertaa Näkymän taustayhdistyksen, Taide Akaan hallituksen jäsen Jorma Karvonen. Hän on tyytyväinen, että sisänäyttelyihin saatiin nimekkäitä taiteilijoita.

Karvosen oma suosikki on Veturimuseossa oleva näyttely Space Tourism. Siellä avaruuden ihmeisiin johdattavat Mustanaamion piirtäjänä tunnetun sarjakuvataiteilijan Kari T. Leppäsen teokset.

Näkymä-tapahtuman alku ja ydin on kuitenkin Nahkialanjärven rannalle levittäytyvä ympäristötaidenäyttely. Puistossa on tänä kesänä esillä parikymmentä teosta taiteilijoilta kuudesta eri maasta.

Päiväkävelylle lähteneet Maija ja Juhani Järvinen kertovat katselevansa teoksia mielellään lenkkeilynsä lomassa, vaikka eivät muuten tunnustaudu kuvataiteen harrastajiksi.

– Teoksia saisi kyllä olla enemmän ja mainostusta myös, jos jotain imagonkohotusta yritetään, Juhani Järvinen pohtii.

Akaalaisille vai …turisteille?

Paikallisessa lehdessä ja Näkymän kotisivuilla on pitkin kesää keskusteltu siitä, onko Näkymää kehitetty oikeaan suuntaan. Monet miettivät, että tapahtumaa pitäisi markkinoida akaalaisille eikä kurkottaa pitkin Etelä-Suomea.

Tuottaja Salla Mistolan mielestä Akaa saa näkyvyyttä Näkymästä vain menemällä sinne, missä potentiaalinen yleisö on. Elokuun alussa hän jakoi esitteitä muun muassa Tampereen asuntomessuilla.

– Hyvä markkinointitavoite olisi, jos ensi vuonna edes joku tietäisi, mitä Näkymä tarkoittaa, hän sanoo.

Tänä vuonna Mistola sai selittää asiaa juurta jaksain jopa niille, jotka asuivat aivan Akaan liepeillä. (HäSa)

Näkymä taidetapahtuma jatkuu Akaan Toijalassa 31.8. saakka. Taiteilijatapaamiset ja kuraattorin kierros 26.8. kello 12 ja 13 kulttuuritalo Laaksolassa. Päätösjuhla Veturimuseon luona 31.8. kello 18.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic