Kanta-Häme

Mitä Matista tulee mieleen

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri järjestää ensi sunnuntaina juhlakonsertin kapellimestari Matti Oikarisen kunniaksi.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttorin virasta eläkkeelle jäänyt Oikarinen on ehtinyt vaikuttaa Hämeenlinnan musiikkielämään 40 vuotta.

Hämeenlinnan kaupunginorkesterille seurakunta on yksi tärkeimmistä yhteistyökumppaneista. Matti Oikarisen johdolla Hämeenlinnassa on esitetty suuri määrä kirkkomusiikin ja sinfonisen musiikin suurimpia teoksia.

– Eräs aika on päättynyt, kun Matti Oikarinen on jäänyt eläkkeelle. Toivottavasti yhteistyö kaupunginorkesterin ja seurakunnan välillä kuitenkin säilyy, intendentti Markku Jokinen sanoo.

Mitä orkesterimuusikoille tulee mieleen nimestä Matti Oikarinen?

Entä mitä muistoja tai ajatuksia herää Hämeenlinnan kirkosta konserttipaikkana?

Sellisti, sellonsoiton opettaja Matti Vuoristo:

– Matti on pitkän linjan monipuolinen kirkkomuusikko, joka on tehnyt paljon suuria teoksia isojen kokoonpanojen kanssa.

– Nämä teokset ovat yhdistäneet meitä, olenhan itsekin ollut orkesterissa jo pitkään. En tosin ihan yhtä pitkään kuin Matti omassa työssään. Tulin Hämeenlinnaan 1987.

– Hämeenlinnan kirkossa on kyllä juhlavuutta. Esimerkiksi nämä barokkiteokset sopivat tänne, jos mitkä, kun on kaikua ja katto korkealla.

– Joskus kaiku tekee kyllä hankaluuttakin, etenkin harjoituksissa (tyhjässä salissa) ja isoilla kokoonpanoilla soitettaessa. Mutta pienille kokoonpanoille tämä toimii hyvin. Ääni täyttää kirkon.

Viulisti, Helsingin kaupunginorkesterin muusikko Siiri Rasta:

– Nimestä Matti Oikarinen tulevat mieleen sanat opettaja, muusikko, inspiraation antaja. Ja urut. Olen ollut pikkutyttönä usein Hämeenlinnan kirkossa konserteissa, ja Oikarinen soitti aina urkuja. Lisäksi hän opetti muutamille ystävilleni cembalonsoittoa.

– Hämeenlinnan kirkko on konserttipaikkana yllättävän intiimi ja pieni. Lapsena tämä tuntui aika suurelta, mutta nyt kun olen soittanut Musiikkitalossa, mittakaava muuttuu.

– Tykkään kirkon kaiustakin, vaikka monet sitä manaavat. Tämä on intiimi ja söpö. Nuorena soitin täällä paljonkin, mutta nyt en ole ainakaan kymmeneen vuoteen ehtinyt kaupunginorkesterin keikoille.

Alttoviulisti Teija Laitila:

– Olen asunut Hämeenlinnassa vasta kaksi ja puoli vuotta, ja muutaman konsertin olen soittanut Matin johdolla. Sitä ennen olin Oulussa orkesterimuusikkona.

– Hän on työlleen antautunut huippumuusikko, sydämellinen ja kohtelias. Erityisesti kunnioitan hänen tietotaitoaan. Hän osaa kertoa kappaleista, joita soitamme.

– Mieleenpainuvimpia ovat olleet Requiemit, joita olemme soittaneet Matti Oikarisen johdolla.

– Hämeenlinnan kirkko oli upea yllätys, kun muutama vuosi sitten tulin tänne ensimmäistä kertaa. Kaunis ja hyvä konserttipaikka ja vieläpä keskellä kaupunkia. Sopii vanhan musiikin kokoonpanoille.

Mitä kapellimestarille tulee mieleen sanasta Hämeenlinnan kaupunginorkesteri, Matti Oikarinen?

– Hämeenlinnan kaupunginorkesteri oli ensimmäisiä orkesterikontaktejani, kun opiskeluaikanani Jorma Panulan kapellimestariluokalla meitä velvoitettiin olemaan yhteydessä paikallisiin orkestereihin.

– Kotikaupungin orkesteri on ollut luonnollinen yhteistyökumppani. Olemme löytäneet aina uusia teoksia ja yhteistyökuvioita toteutettavaksi. Tietysti olisin toivonut, että orkesterin kasvua olisi tuettu pitkäjänteisemmin.

– Hämeenlinnan kirkko on musiikin suhteen omalla tavallaan ongelmallinen. Se on pyöreä, ja ääni alkaa helposti kiertää. Mutta täytyy vain löytää oikea tempoja soittajille oikea paikka. (HäSa)

Hämeenlinnan kaupunginorkesterin juhlakonsertti ”Kapellimestari Matti Oikarinen 40 vuotta (1974–2014) Hämeenlinnassa. Hämeenlinnan kirkko 16.3. kello 19.