Kanta-Häme

Mitä mieltä Murron mallista?

Hämeenlinnalainen harrastajamatemaatikko Teuvo Murto on kehittänyt uuden äänien suhteeseen perustuvan menetelmän vaalituloksen laskentaan. Menetelmää on esitelty elokuussa Hämeen Sanomissa sekä äskettäin lehden mielipidepalstalla. Uusi menetelmä olisi muuttanut vaalien lopputulosta hieman sekä vuoden 2011 eduskunta- että syksyn kunnallisvaaleissa. Hyötyjiä Murron menetelmässä olisivat pienet puolueet.

Vaalilainsäädännön uudistusta selvittänyt ministeri Lauri Tarasti, olette tutustunut Murron menetelmään. Mitä ajattelette siitä?

– Hänen laskentajärjestelmänsä on suurimmaksi osaksi uusi ja hyvin mielenkiintoinen. Minusta on mukavaa, että hänellä on harrastusta tähän asiaan ja halukkuutta tutkia sitä. On kunnioitettavaa, että hän on tehnyt tätä pohdintatyötä.

Kuinka realistisena pidätte ajatusta, että Suomessa luovuttaisiin nykyisin käytössä olevasta d´Hondtin järjestelmästä?

– Tietenkin on niin, että näitä järjestelmiä muutetaan ani harvoin. Meillähän on ollut vuosien mittaan monia toimikuntia ja mietintöjä, joissa näitä laskentajärjestelmiä on käyty läpi. Koskaan ei ole päästy yksimielisyyteen siitä, miten nykyistä d´Hondtin järjestelmää pitäisi muuttaa.

Eli ette pidä siirtymää Murron malliin tällä hetkellä kovin realistisena?

– En. Uudistuksen eteenpäinmeno on aina vaikeaa, koska kyseessä on suuri poliittinen kysymys, jota ei ratkaista matematiikalla.

Jos tulette vielä joskus olemaan jäsenenä vaalilakikysymyksiä pohtivassa työryhmässä, aiotteko kuitenkin esitellä Murron mallia?

– Kyllä. Tapanani on aina ollut käydä läpi kaikki vaihtoehdot. Saattaa hyvinkin olla, että tämä malli tulee jossain vaiheessa esille, Tarasti vastaa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic