Kanta-Häme

Mitä piensijoittajan pitäisi nyt tehdä?

Pörsseissä myllertää, ja sijoitukset uhkaavat sulaa käsiin. Mitä piensijoittajan kannattaa nyt tehdä, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju?

– Pitäytyä omassa, toivottavasti hyvän sään aikana tehdyssä sijoitussuunnitelmassaan. Tunteella ei pidä koskaan ostaa eikä myydä. Sijoittaja, joka on todennäköisesti lähivuodetkin osakkeiden netto-ostaja eli sijoittaa osingot ja osan palkkatuloistaan, voisi oikeastaan korkata nyt kuohuviinipullon, kun samalla rahalla saa aiempaa enemmän osakkeita ja osinkoja.

– Sen sijaan ne, joiden suunnitelmissa on osakkeiden myynti esimerkiksi eläkepäivien rahoittamiseksi, ovat vaikeammassa tilanteessa.

Kuinka vakavaan pörssisukellukseen Kiinan murheissa on aineksia?

– Jos Kiinan kasvumoottori hyytyy, pörsseihin voi tulla usean vuoden heikkotuottoinen jakso. Suomessakaan Kiina-riski ei rajoitu suoraan Kiinaan sijoittaviin rahastoihin, vaan myös Helsingin pörssissä on monia yhtiötä, joiden liiketoiminnassa Kiinalla on tärkeä rooli, esimerkiksi Kone, Konecranes, Valmet, Metso, Outotec ja Wärtsilä.

– Pitää muistaa sekin, että myös laskumarkkinaan kuuluu voimakkaita nousupäiviä.

Mitä sijoittaja voi oppia viimeaikaisesta syöksystä?

– Kurssit laskevat paljon nopeammin kuin nousevat, ja pelkkiin kurssikäppyröihin sijoittavat saavat olla peloissaan, koska romahduksiin ehtii reagoida vasta jälkijunassa. Kurssit ovat kuitenkin pudonneet vasta vuodenvaihteen tasoille eli ovat yhä laajemmassa kuvassa aika korkealla. Keskuspankit ovat elvyttäneet viimeiset 6–7 vuotta, ja pörsseihin on sen myötä tullut paljon korkosijoittajienkin pääomia, jotka lähtevät sieltä vauhdilla, kun makrotalouden riskiprofiili kasvaa.

– On fiksua sijoittaa pitkällä tähtäimellä laadukkaisiin, kannattaviin ja osingonmaksukykyisiin yhtiöihin, jotta pääomaa ei tarvitse heikompina aikoina realisoida. Nyt saa laatua kohtuuhintaan, jos yhtiön lasku johtuu ulkopuolisista ja tilapäisistä syistä, jotka eivät viittaa toimialan rakenteelliseen murrokseen.

Korot pysyvät pohjilla ilmeisen pitkään. Jos laatuosakkeita saa houkuttelevaan hintaan, eikö nyt kannattaisi sijoittaa velkarahalla?

– Velalla kannattaa sijoittaa vain yhtiöihin, joilla on ennustettava ja asteittain kasvava osakekohtainen osinko, ja osinkotuoton pitää ylittää selvästi lainanhoitokustannukset. Kiinassa sijoitettiin muutamia kuukausia sitten velalla kurssikäyrään, ja nyt nähdään tulokset.

Päivän lehti

13.7.2020