Kanta-Häme Hämeenlinna

Video: Mitä sanoisit, jos lapsesi liimaisi kumiankan seinään? – Purkutaideviikolla se ole vain sallittua, vaan jopa kannustettavaa

Arx-talossa vietetään pian viimeisiä viikkoja. Ennen purkua talon seinät täyttyvät vielä taiteesta.
Purkutaideviikon kierrätysmateriaalit saivat myös Auni Tuovisen, Laura Kauppisen ja Minna Haverin hykertelemään. Taidetta voi tehdä vaikka kumihanskasta. Kuva: Sara Aaltio
Purkutaideviikon kierrätysmateriaalit saivat myös Auni Tuovisen, Laura Kauppisen ja Minna Haverin hykertelemään. Taidetta voi tehdä vaikka kumihanskasta. Kuva: Sara Aaltio

Kuoritut johdonpätkät, lankakerät, kyltit ja kumiankat. Esimerkiksi edellä mainitut taipuvat taiteeksi nykyisen Arx-talon jäähyväisissä, eli purkutaideviikolla.

Purkutaideviikon tuottaja Laura Kauppinen kertoo, että purkutaide tarjoaa lapsille ja lapsenmielisille erilaisen ja vapauttavan mahdollisuuden taidekasvatukseen.

– Arkin koko on monesti sellainen, mikä voi rajoittaa taidetta. Nyt on aika isot arkit, mutta siitä huolimatta taide riippuu tekijästä, joku tekee isompaa ja toinen haluaa tehdä pientä, Kauppinen toteaa.

Kangas taiteelle on kieltämättä suuri. Esimerkiksi talon korkea keltaseinäinen aulakäytävä tulee olemaan yksi alusta teoksille. Aulassa katon rajaan ei yllä aikuinenkaan, jollei seiso jättiläisten olkapäillä.

– Kävijäkuntamme alkaa aika pienestä. Yhtään lasta emme nosta tikkaille, mutta teatterilavalla saamme pienempiäkin ylöspäin niin paljon kuin tarvitsee. Me olemme aika kekseliäitä täällä, Kauppinen kertoo.

Ensimmäisessä kerroksessa taidetta tehdään kutakuinkin kaikissa tiloissa, jos galleriaa ei oteta lukuun. Toisessa ja kolmannessa kerroksessa on Aimokoulun pisteet, joissa taidetta toteutetaan pääasiassa oppilastöinä.

Sekasorto on luovuuden serkku

Osassa taidepisteitä aikuiset ovat ohjaamassa taiteen aiheita. Toisissa lasten mielikuvitus päästetään valloilleen. Silloin mukana olevan aikuisen rooli on auttaa esimerkiksi työkalujen kanssa.

Kulttuurikasvattaja Auni Tuovinen suunnitteli maanantaina pistettä, jossa avaimena on sekasorto. Siellä seinälle saa kiinnittää mitä vain ja haluamallaan tavalla, vaikka liimata niitä kumiankkoja kuumaliimalla seinälle.

Tuovisen ennakkosuosikit materiaaliksi ovat elektroniikkaromu ja ilmapallot. Materiaalin suhteen taide ei tunne rajoja. Työkalutkin saavat laulaa tässä huoneessa.

– Lekaa ei käytetä, mutta tällä osastolla saa käyttää poraa ja vasaraa. Yleensä, kun ajatellaan, ettei laiteta reikää näin sievään seinään, niin nyt laitetaan ihmeessä, Laura Kauppinen sanoo.

Toiselle puolelle gallerian viereistä huonetta on suunnitteilla hallitumpi kokonaisuus. Viereinen kolo on verhoiltu mustalla kankaalla, sinne taidetta tehdään uv-valossa.

Eri tekniikoiden opettelu on tärkeä osa taidekasvatusta. Lapsen luovuuden täydellinen vapautuminen voi kuitenkin raottaa aikuisillekin porttia siihen maagiseen maailmaan, johon emme enää pääse käsiksi.

Taide näkyy Arx-talossa myös seinien ulkopuolelle. Keskiviikkona 20. marraskuuta Kaikki purkaa -tapahtumassa ulkoseinään heijastetaan talon menneisyyttä sekä lasten ja nuorten tapahtumaa varten tekemiä videoita.

Riikka-Leena Puistola, Laura Kauppinen ja Minna Haveri katsastelivat Arx-talon aulaa. Kekseliäs väki keksii kyllä keinot siihen, miten pienet kädet saadaan yltämään ylös asti. Kuva: Sara Aaltio
Riikka-Leena Puistola, Laura Kauppinen ja Minna Haveri katsastelivat Arx-talon aulaa. Kekseliäs väki keksii kyllä keinot siihen, miten pienet kädet saadaan yltämään ylös asti. Kuva: Sara Aaltio

Nyt saa maalata seinää

Purkutaideviikolle Arxin väki odottaa isoa liutaa pieniä ja isompia taiteilijoita. Iltaisin tiloissa työskentelevät Aimokoulaiset ja päivisin purkutaidetta tekevät koululaisryhmät.

Jos taiteilijoita halutaan pistää luvuiksi, niin todettakoon, että Aimokoulussa on noin 400 oppilasta. Siihen päälle lisättäköön yli 20 koululaisryhmää ja kaikki muutkin vapaaehtoiset.

Taiteilijoiden ikähaarukka tulee vaihtelemaan noin vauvasta vaariin tai mummoon.

Viikon tuottaja Laura Kauppinen sanoo, että vanhempia suorastaan kannustetaan osallistumaan itsekin taiteiluun.

Seinään piirtäminen tai liimaaminen on lapselle varmasti kutkuttavan kapinallinen kokemus, johon ei ihan joka päivä tarjoudu mahdollisuutta. Ja aikuiset saattavat vähän huijata, jos sanovat, ettei heidänkin tekisi mieli.

Väistötilat löytyivät läheltä

Ensi vuoden helmikuussa Arx aloittaa väistötiloissa toisella puolen Verkatehdasta. Vanhassa talossa on ehditty kokemaan paljon. Vaikka mieli on nyt kaihoisa, uutta kohti lähdetään kuitenkin toiveikas pilke silmäkulmassa.

Kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola kertoo, että vuodet pian remontoitavassa talossa ovat olleet antoisia.

– Olen ollut itse täällä noin kymmenen vuotta. Sinä aikana tämä talo kehittyi pikkuhiljaa aika hienoksi paikaksi. Tämä on ollut todella onnistunut kompleksi, Puistola toteaa.

Vaikka talosta tulee lähtö, talossa opittu jatkaa mukana. Lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri korostaa, että nämä ovat jäähyväiset Arx-talolle, eivät toiminnalle. Talo saanee tulevaisuudessa uuden nimen. Arx jatkaa brändinä väen mukana uusiin tiloihin.

Lapsella on oikeus kulttuurielämään

Ensi viikolla vietetään myös Lasten oikeuksien viikkoa. Purkutaide limittyy sulavasti osaksi sitä etenkin, kun nykyaikaisissa urbaanimaisemissa ladataan usein suuria suunnitelmia aikuisten purkutaiteeseen. Tasavertaisessa kulttuurissa myös lapsilla on oikeus taiteen monimuotoisuuteen.

Minna Haverin mukaan lapsen oikeus luoda on yksi perusoikeuksista. Lapsella on oltava oikeus taide- ja kulttuurielämään.

– Juuri maanantaina aamupäivällä julkaistiin Helsingissä suuri eurooppalainen ja venäläinen tutkimus taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnoilta. Taiteen tekemisellä on oikeasti myös terveysvaikutuksia. HÄSA

Pian viedään viimeisiä Arx-talolla

Arx-talon purkutaideviikko kulminoituu keskiviikon ja lauantain yleisötapahtumiin. Keskiviikkona järjestetään Kaikki purkaa -tapahtuma, jolloin kaikki halukkaat pääsevät osallistumaan purkutaideteosten tekemiseen.

Lauantaina vietetään remontoitavan Arx-talon viimeistä pamausta. Jäähyväistapahtumassa ohjelmassa on non-stop-työskentelyä purkutaidepisteillä, Impro Jamit Miniteatterilla, talokierroksia, Pääjalkaisia ja Prinsessoja -näyttely sekä pihajamit musiikin, nuotiotulen ja valoilottelun hehkussa. Kello 13.30 pannaan jalalla koreasti Kikattavan kakkiaisen diskossa talon pihalla.

Aimokoulu aloitti toimintansa Arx-talossa vuonna 1995. Vuodesta 2003 asti talo on tarjonnut tilat myös lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin toiminnalle.

Talon remontti alkaa vuoden 2020 alkupuolella. Remontin jälkeen tiloihin muuttaa Lyseon koulu.

Arxin toiminta jatkuu ensi vuoden helmikuussa Verkatehtaan toisella puolen Crazy Townilta vapautuvissa tiloissa. Aimokoulu siirtyy väistöön Ahveniston koululle.

Arvioilta noin kolmen vuoden väistön jälkeen Arx ja Aimokoulu saavan uuden kodin Verkatehtaan Opistotalosta.