Kanta-Häme

Mitä Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön hallituksessa tapahtuu?

Hämeenlinnan kaupunginhallitus myönsi maanantaina taiteilija Markku Pirille eron Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön hallituksesta. Esityslistan mukaan Piri erosi, koska ei voinut tukea säätiön operatiivisen johdon toimintaa. Piri ei vastaa puhelimeensa.

Säätiön johtaja Erkki Korhonen, mistä Markku Pirin erossa on kysymys?

– Minulla ei ole siihen minkäänlaista kommenttia.

Säätiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Hellstén, miksi Piri erosi?

– Se tuli minullekin tavallaan yllätyksenä. Hänhän ei ehtinyt olla kuin kahdessa kokouksessa. En tiedä hänen taustojaan.

Olivatko nuo kokoukset erityisen kiihkeitä?

– Toisessa kokouksessa en ollut. Toisessa esitettiin erilaisia mielipiteitä niin kuin aina hallituksen kokouksissa, mutta en kokenut sitä erityisen vaikeana.

Säätiön hallituksessa on istunut vuoden 2014 alusta lähtien itsesi lisäksi kaupunginjohtaja Timo Kenakkala ja valtuutetut Jutta Äijälä, Teija Arvidsson ja Sari Myllykangas. Markku Piri valittiin syyskuussa korvaamaan Antti Vihistä, joka jääväsi itsensä siirryttyään kaupungin palvelukseen juhlavuosien projektipäälliköksi. Kaupunginhallitus ei valinnut Pirin tilalle uutta jäsentä.

Mikä merkitys on sillä, että jäsenmäärä kutistui kuudesta viiteen?

– Sibeliuksen juhlavuosi on tavallaan jo suunniteltu ja toteutus alkaa suunnitelmien pohjalta, joten ehkä me pärjäämme tälläkin porukalla. Yksi paikka, joka on ollut perinteisesti kaupungin organisaation ulkopuolelta, jää nyt täyttämättä. Uuden jäsenen sisäänajo vie kuitenkin oman aikansa. Prosessit ovat aika monimutkaisia.

Mitä säätiön hallitus käytännössä tekee?

– Meidän tehtävä on toteuttaa säätiön toiminta-ajatusta. Nyt meillä on tietysti tämä juhlavuosi, mutta aikaisemmin olemme toteuttaneet konserttitoimintaa ja siihen liittyviä asioita. Tämä toiminta oli aikaisemmin Verkatehtaalla, mutta kaupunki päätti aikoinaan ulkoistaa sen säätiölle, koska sille oli helpompi hakea ulkopuolista rahoitusta. Sekä valtion että yksityistä rahaa on saatukin.

– Valvomme ja tietenkin myös tuemme toimivaa johtoa. Pyrimme varmistamaan, että juhlavuosi onnistuu mahdollisimman hyvin ja että varat käytetään järkevästi ja oikein. (HäSa)