Kanta-Häme

Mitä tapahtuu tuhmalle porkkanalle?

Hämeen Sanomat keräsi viikon ajan lukijoiden kuvia syksyn sadosta. Toimitukseen lähetettyjen kuvien perusteella kotikasvattajien sato ei esteettisesti eikä koon puolesta vedä vertoja kaupassa myytäville kasviksille. Varsinkin porkkanoiden ja perunoiden muoto aiheuttaa helposti mielleyhtymän aivan muualle kuin ruokapöytään.

ProAgria Hämeen kasvituotannon asiantuntija Antti Lappalainen, miksi kotikasvattajien sato näyttää niin rumalta?

– Esimerkiksi porkkanoiden suhteen kyse on usein siitä, että maaperä on ollut liian tiivis tai sitä ei ole ennen istuttamista möyhennetty tarpeeksi syvältä. Maa sitten vääntää kasviksesta jännittävän mallisen.

Kaupoissa ei moisia kamaluuksia kaupata. Miten suuri osa ammattiviljelijöiden sadosta on ulkonäkönsä vuoksi myyntikelvotonta?

– Tarkkoja lukuja siitä ei ole, mutta yleinen arvio on, että noin 10–15 prosenttia sadosta ei läpäise lajittelukonetta.

Mihin sukupuolielimiä muistuttavat tai muuten rumat elintarvikkeet joutuvat?

– Hävikkiin ei ulkonäön puolesta joudu mitään. Tuhman mallinen porkkana maistuu samalle kuin kaikki muutkin. Niistä tehdään raasteita tai jatkojalostetaan muuten.

Miten määritellään, koska kasvis on liian ruma myytäväksi?

– Sellaista luokitusta ei ole, mutta esimerkiksi kokoluokitukset määrittelevät millaisia elintarvikkeiden pitää olla. Suomalaiset vaativat tietyn näköisiä kasviksia. Me kyllä olemme hieman nirsoja. (HäSa)