Kanta-Häme

Mitä tässä maassa oikein tapahtuu?

Verkatehtaalla oli tiistai-iltana rauhallista, mutta pinnan alla väreili. Järjestysmiehiä oli sijoitettu talon molempiin kerroksiin, ja Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittely- ja keskustelutilaisuuteen pääsi vain laukuntarkastuksen kautta.

Varotoimet liittyivät Jyväskylän tammikuisiin tapahtumiin. Kirjan vastaavanlaiseen esittelytilaisuuteen pyrki luotiliiveillä ja pullokassilla varustautuneita parikymppisiä miehiä, joista yksi puukotti järjestyksenvalvojaa.

– Odotettavissa ei ole mitään, mutta varautuminen johtuu siitä, mitä on ollut, kertoi Verkatehtaan turvallisuuspäällikkö Nils Anderson.

Hämeenlinnassa vasemmistoliitto ja vasemmistonuoret olivat laventaneet kirjan esittelyn poliittiseksi keskustelutilaisuudeksi. Kaikkiaan tilaisuus kiinnosti noin kuuttakymmentä ihmistä.

Kirjan kirjoittajien, vapaan toimittajan Mikael Brunilan ja vasemmistonuorten entisen puheenjohtajan Dan Koivulaakson, kanssa puhuivat hämeenlinnalaiset kunnallispoliitikot Kari Ilkkala (ps.), Sari Rautio (kok.) ja Sari Myllykangas (sd.).

Kirjan kolmas kirjoittaja, vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson, ei päässyt paikalle.

Väkivallan nousu huolestuttaa

Into Kustannuksen viime syksynä julkaisema Äärioikeisto Suomessa – Vastarintamiehiä ja metapolitiikkaa kuvaa äärioikeistolaisia liikkeitä Suomessa ja etsii niiden historiallisia juuria viime vuosisadan Euroopasta.

Termi ”äärioikeisto” on Dan Koivulaakson mukaan yläkäsite, jonka suojiin mahtuvat niin populistiset liikkeet – kuten perussuomalaiset – kuin fasistiset, väkivaltaiset ryhmittymätkin. Hän ja Brunila huomauttivat perussuomalaisiin kuuluvan myös Suomen Sisun jäseniä.

– Määrittely on monimutkaista. Emme väitä, että äärioikeistolaiset olisivat yksi mössö, Koivulaakso huomauttaa.

– Äärioikeistolaiset ryhmät kuitenkin vaikuttavat esimerkiksi oikeistopopulismin vastustamiseen. On mietittävä turvallisuutta, koska väkivaltaiset ryhmät ovat hyökänneet Pride-kulkueisiin ja pahoinpidelleet rasismin vastustajia.

Koivulaakso nosti myös esiin Jussi Halla-ahon (ps.) blogikirjoitukset, joissa hän on muun muassa sanonut: ”Kaikki terroristit ovat muslimeja”.

– Hollantilaisen terrorismitutkijan raportin mukaan uusnatsiryhmät ovat murhanneet Euroopassa 250 ihmistä, eikä luku kata yksittäisten uusnatsien tekemiä murhia. Ryhmien retoriikka on samankaltaista, vaikka toiminta on eri asia. Puhujalla on kuitenkin vastuu siitä, millaista kuvaa yhteiskunnasta luodaan.

”En liittynyt fasistiseen puolueeseen”

Keskustelutilaisuus oli hämeenlinnalaisittain erityisen kiinnostava, koska täällä vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kuuluvat samaan koalitioon Pro Hämeenlinnaan yhdessä keskustan ja kristillisdemokraattien kanssa.

Tämä sai kokoomuslaisen Sari Raution äänen kohoamaan.

– Jos flirttaillaan sen kanssa, onko ihmisarvo jakamaton, siinä menee minun rajani, hän sanoi ja jatkoi puheenvuoroaan keskittymällä yhteiskunnan arvoihin.

Tilaisuutta luotsannut Vasemmistoliiton Irma Taavela kiiruhti huomauttamaan, ettei ”vasemmistolaisuuteen kuulu ihmisten stereotypiointi”.

Sari Myllykangas pohti, voiko fasismia tai rasismia koskaan ymmärtää. Entä syitä, jotka saavat etupäässä nuoret miehet liittymään oikeistoradikaaleihin ryhmiin?

Viimeiseksi keskustelijaksi omasta pyynnöstään jättäytynyt Kari Ilkkala, epäilemättä odotetuin paikallispoliitikko, kritisoi kirjaa luokittelusta ja siitä, että se vetää yhtäläisyysmerkit fasismin, väkivallan, rasismin ja perussuomalaisten välille.

– Itse en liittynyt äärioikeistolaiseen, fasistiseen tai populistiseen liikkeeseen. Ajattelen niin, että oikea/vasen- ja konservatiivit/liberaalit-akselin merkitys on oleellisesti pienentynyt, hän sanoi.

Yleisökysymyksiin päästiin puolentoista tunnin kuluttua tilaisuuden alkamisesta. Silloin yleisössä istunut, ”historianopiskelijaksi” esittäytynyt mies sai tarpeekseen.

– Jonninjoutava tilaisuus. Jos käsitteet saataisiin kuntoon, keskustelu terävöityisi, hän tuhahti. (HäSa)