Kanta-Häme

Mitä tehdä, jos epäilee ympäristövahinkoa?

Koiranulkoiluttaja kulki Forssassa tavallista reittiään. Hän kiinnitti huomiota erikoisesti vaahtoavaan veteen paikassa, jossa vesi laskee putkea pitkin ojaan. Teollisuuden lähistöllä sijaitsevassa ojassa oli näkynyt epämääräisyyksiä aiemminkin, mutta tällä kertaa näky oli poikkeuksellinen.

Vaahtoavaa ojavettä ihmetellyt halusi toimittaa ojavedestä otetun näytteen tutkittavaksi. Ensimmäisenä suunnaksi otettiin Forssan ympäristöterveysasema. Paikka ei kuitenkaan ollut oikea. Opastus kuului jatkamaan matkaa kaupungin ympäristönsuojeluosastolle, koska kyseessä on jäteveteen liittyvä asia.

Ympäristöpäällikkö Niina Salminen-Åbergin toimistoonkaan vesinäyte ei ollut tervetullut.

Niina Salminen-Åberg, mihin vesinäyte pitäisi toimittaa?

– Vesinäytteiden osalta tilanne on hankala. Kun tutkitaan vettä, pitäisi tietää, mitä siitä tutkitaan. Siitä riippuu myös se, miten näyte pitäisi ottaa ja säilyttää.

Mitkä asiat näytteenotossa ratkaisevat näytteen onnistumisen?

– Aineita ja yhdisteitä on tuhottoman paljon eikä ole olemassa ihmekonetta, joka kertoisi kaiken olemassa olevan tiedon. Osa näytteistä pitää käsitellä, jotta niissä pysyy se, mitä etsitään. Reaktiot voidaan pysäyttää tietyillä kemikaaleilla.

Miten sitten pitäisi toimia, jos havaitsee luonnossa jotain epämääräistä tai huomiota herättävää?

– Kuntaan eli käytännössä minuun voi ottaa yhteyttä. Minuun saa yhteyden normaaleina virka-aikoina.

Jos tilanne on akuutti ja pitää toimia nopeasti, voi itsekin ottaa näytteen. Ensin on kuitenkin otettava yhteyttä laboratorioon, jonne näyte aiotaan lähettää tutkittavaksi ja selvitettävä, saako sieltä näytteenottoon tarvittavaa välineistöä.

Entä jos havainnon tekee illalla tai viikonloppuna?

– Harkintaa tulee käyttää, mutta jos kyseessä on jotain hiukankin isompaa, kuten epäilys myrkyllisestä aineesta tai öljystä, on oikea osoite pelastuslaitos. Soitto hätänumeroon on näissä tapauksissa aina paikallaan. (HäSa)

Saija Pennanen

Menot