fbpx
Kanta-Häme

Mitä vastaanottokeskus tekee paikkakunnan taloudelle?

Mihin turvapaikan hakijalla on oikeus ja mihin velvollisuus?

– Oikeus hakea turvapaikkaa perustuu YK:n ihmisoikeussopimukseen. Turvapaikanhakijat hakeutuvat itse pois kotimaastaan. Sopimuksen allekirjoittaneet valtiot ovat sitoutuneet käsittelemään prosessin ja huolehtimaan sen aikana hakijoiden huollosta.

– Turvapaikanhakijoille kuuluvat rajatut palvelut. Niihin kuuluu vain akuutti ja henkeä uhkaava sairaanhoito aikuisilla. Kroonisia sairauksia ei siis hoideta. Lapsille kuuluvat kuntalaislapsien kanssa samat terveydenhuollon palvelut.

– Työtä tehdään Punaisen Ristin arvojen mukaan, inhimillisesti asiakkaita ohjaten ja yhteiskunnan tapoihin opettaen. Asiakkaat siis sitoutuvat työ- tai opintotoimintaan. Jos laiminlyö työ- tai opintovelvoitteensa, joka on 3 kertaa viikossa, leikataan vastaanottorahaa 15 %.

– Asiakkaat pääsevät ja joutuvat käyttämään suomen kieltä, jota heille keskuksessa opetetaan.

Kuka maksaa ja kenelle?

-Kaikki vastaanottokeskuksen kulut maksetaan Maahanmuuttoviraston vastaanottomomentilta. Maahanmuuttovirasto on Sisäministeriön alainen. Rahat ovat verovaroja valtion kassasta.

-Vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavat tuet koko maassa ovat valtion budjetissa noin 8,5 miljoonaa euroa.

Maahanmuuttoviraston ja valtion vastaanottokeskusten toimintamenot ovat noin 27,5 miljoonaa euroa. Näillä maksetaan esimerkiksi palkat työntekijöille. Vertaukseksi: Puolustusvoimien toimintamenot ovat 1838 miljoonaa euroa ja eläkemenot 4448,5 miljoonaa euroa.

-SPR Hämeen piiri pyörittää toimintaa hallintokulukorvaus -periaatteella. Rahaa käytetään erityisesti Lammin ja Hämeenlinnan alueelta saataviin palveluihin ja tarvikkeisiin hankintojen myötä.

– Hämeenlinnan kaupungille vastaanottokeskus ei maksa mitään. Sen sijaan se saa esimerkiksi vuokratulot kaikkien asukkaiden asunnoista.

– Aikuinen turvapaikanhakija saa kuussa 317 euroa käyttöönsä. Niistä hän kustantaa ruuat, vaatteet, käsikauppalääkkeet, puhelinlaskut ja kaikki omat matkansa.

Asunnot?

-SPR Lammin vastaanottokeskus vuokraa asuntoja Hämeenlinnan kaupungilta. Niitä on nyt yhteensä 46.

-Asunnoista 42 on Lammilla ja 4 Hämeenlinnassa.

Kenen palveluja käytetään?

– Julkista liikennettä käytetään paljon, sillä asiakkaat matkustavat muun muassa maahanmuuttoviraston puhutteluun, poliisille ja sairaalaan.

– Asiakkaat ostavat ruokansa yleensä paikallisesta kaupasta, lääkkeet ostetaan läheisistä apteekeista ja muut välttämättömyydet paikallisilta toimijoilta.

– Terveyskeskushoitoa ostetaan täyskustannushinnoin, eli ulkokuntalaisen maksuin. Siihen kuuluu esimerkiksi laboratorio ja röntgen palveluita sekä erikoishoitoa. Vastaanottokeskus maksaa siis paikalliselle terveydenhuollolle.

Kuka työllistyy turvapaikanhakijoiden vuoksi?

– Työntekijöitä palkataan vastaanottokeskukseen tilanteen mukaan. Tällä hetkellä työryhmässä on 11,5 työntekijää.

– Koululaiset käyvät kunnan valmistavassa opetuksessa, jonka järjestämisestä kunta saa kaksinkertaisen valtionosuuden /lapsi. Valmistavan opetuksen järjestäminen on Hämeenlinnan kaupungin velvollisuus.

Vastaanottokeskuksen vuorokausihinnan rakenne:

34 e/henkilö/ vuorokausi, eli

-noin 10 e suoraan asiakkaalle (eli 317 e/kk).

-noin 8 e työntekijöiden palkkoihin.

– noin 6 e kiinteistökuluihin, kuten asuntojen ja toimiston vuokriin, veteen, sähköön ja korjauksiin.

– noin 4,7 e asiakkaiden terveydenhoitoon, eli tähän kuuluvat lääkärit, erikoislääkärit, labrat ja röntgen.

– noin 4,5 e palveluiden ostoon, niistä suurin kuluerä ovat puhelintulkit.

– loput 0,8 e kuluu tarvikkeiden hankintaan ja esimerkiksi projektien rahoitukseen.

Vastaanottokeskuksen tilat?

Kalustus tehdään lahjoitustarvikkeilla niin paljon kuin mahdollista. Keskus kerää käytettyjä huonekaluja kuten sänkyjä, sohvia, lipastoja, pöytiä, tuoleja, verhoja ja mattoja.

Menot