Kanta-Häme

Mitä yhteistä on berliininmunkilla ja varusmiesten päivärahan korotuksella?

Vastaus: Sotilaskoti. Sinne se raha menee ja sieltä berliininmunkki tulee.
Varusmiehiä hemmoteltiin helmikuun alussa, kun palveluksesta maksettava päiväraha nousi. Se näkyy Panssariprikaatin sotilaskodin herkkutiskillä. On nimittäin käynyt niin, että hintavampi berliininmunkki on kiilannut perinteisesti myydyimmän tuotteen hillomunkin rinnalle.
Pisimmän, 347 päivän palveluksen, viimeisen kolmanneksen ajalta päiväraha kohosi 50 senttiä, mikä on sopivasti 40 sentin hillomunkin ja 90 sentin berliininmunkin erotuksen verran.
– Emme pidä tarkkaa tilastoa, mutta berliininmunkkeja ja hillomunkkeja menee jo lähes yhtä paljon, noin 400 kappaletta päivässä, kertoo sotilaskotityöntekijä Elli Virtanen.
Jos munkkien menekkiä tarkastellaan saapumiserien palveluksen kierron mukaan, hillomunkki on yhä selvästi suosituin tuote peruskoulutuskauden aikana.
– Ajan myötä pojat rohkaistuvat ja innostuvat muistakin munkeista.
Sitten on niitä, joille valinta vain on liian vaikea. Siinä missä samassa pöydässä istuneet palvelustoverit nauttivat yksittäisiä berliininmunkkejaan, valmistautui panssarimies Santeri Junnila ahmimaan hillomunkin ja berliininmunkin.
– Nämä ja kahvi on juuri hyvä annos, tasan kaksi euroa, Junnila perusteli.
Mutta kumpi on parempi, berliininmunkki vai hillomunkki?
– Berliininmunkki. Siinä on kuorrutus ja sotkua sisällä. (HäSa)