fbpx
Kanta-Häme

Mitalisadetta Hämeenlinnaan

Los Angelesissa pidetyistä kehitysvammaisten maailmankisoista tuli Hämeenlinnaan peräti viisi mitalia kahdesta lajista. Mitalistit olivat melojat Minna Palonen ja Mikko Kivikko sekä jalkapalloilija Mikko Saarinen. Heidän mitalikahvejaan juotiin tällä viikolla Virvelinrannassa. 
 
Special Olympics -kisat kokosivat enkelten kaupunkiin heinä-elokuussa 7 000 kilpailijaa 170 eri maasta. Lajeja kisoissa oli 25. Suomesta kisoihin lähti 92 urheilijan “sisujengi”.
 

Mikko Saarinen

Jalkapallo: 4. sija (myös neljänneksi tulleet saivat mitalit näissä kisoissa)
20-vuotias puutarhuri. Asuu vanhempiensa luona ja työskentelee hautojen hoitajana Ahveniston hautausmaalla. 
 
 
“Olen pelannut jalkapalloa pienestä pitäen. Aiemmin pelasin lisäksi jääkiekkoa, mutta nykyään pelaan jalkapallon lisäksi salibandya.
Jalkapallossa minua kiehtoo vauhti. Pelaan keskushyökkääjänä.
Urheilen viisi kertaa viikossa. Pelaamisen lisäksi treenaan juoksua ja lihaskuntoa.
Lisäksi seuraan tv:stä urheilua, varsinkin jääkiekkoa ja jalkapalloa. Käyn katsomassa hallilla melkein kaikki HPK:n kotipelit.
Los Angeles tuntui isolta, siellä tunsi olevansa vähän hukassa. Jos sellaiseen kaupunkiin pääsisi asumaan! Lämmintä oli 30 astetta, mikä oli liikaa pelaamiseen.
Alkuun käytiin katsomassa myös nähtävyyksiä. Parhaiten jäi mieleen Universal City, jossa ovat Universalin studiot ja huvipuisto.
Olympics-reissu oli viimeinen meidän joukkueen nykyiselle kokoonpanolle. Haluan kuitenkin jatkaa joukkueessa, ja minulle onkin väläytelty, että se olisi mahdollista.”
 

Mikko Kivikko

Melonta, kaksi pronssimitalia (200 ja 500 metrin matkoilta)
19-vuotias. Asuu vanhempiensa luona ja välillä Punaportin asuntolassa. Opiskelee Kiipulan ammattiopistossa, valmistuu toimitilahuoltajaksi.
 
 
“Olen harrastanut melontaa noin vuoden verran. Olen ollut leireillä, ja aiemmin olen saanut mitaleita kisoissa Lahdessa ja Tampereella.
Harrastan myös keilailua, salibandya ja kuntosalia. Meille on tulossa turnauksia. Olen aiemmin harrastanut yleisurheilua ja jalkapalloa.
Lisäksi kirjoitan tarinoita ja laulan.
Halusin kovasti lähteä Los Angelesin kisoihin, vaikka pitkä lento pelotti. Matka meni loppujen lopuksi yllättävän hyvin. Menomatka oli raskas, sillä meillä oli koneen vaihto Lontoossa, ja siellä piti odottaa useita tunteja.
Perillä oli pitkät ajomatkat. Autossa istumista oli paljon.
Ensimmäinen yö perillä oli surkea, kun emme päässeet yöpymään sinne, minne piti. Yövyimme koulun lattialla.
Kisat jännittivät minua. En osannut varautua siihen, kuinka hienot avajaiset ja päättäjäiset siellä oli. Minua itketti.
Hienoa oli käydä hiekkarannalla uimassa.”
 

Minna Palonen

Melonta, hopea- ja pronssimitalit (200 ja 500 metriltä).
28-vuotias, asuu yksin kerrostaloasunnossa. On valmistunut puutarhuriksi, mutta työskentelee Kauppakeskus Linnan S-marketissa.
 
 
“Olen harrastanut melontaa yhden vuoden. Aiemmin pelasin jalkapalloa, ja silloin olin mukana turnauksessa, joka järjestettiin Kreikassa. 
Olen innostunut melonnasta. Parasta siinä on luonto, melonta on kivaa ja rauhallista.  Äskettäin meloimme Vanajaveden Vesakoiden tukikohdasta kodalle makkaraa paistamaan.
Harrastan HPK:n peleissä käymistä. Minulla on kausikortti, ja pelit ovat viikon kohokohtia. Käyn peleissä poikakaverini kanssa, ja minulla on aina HPK:n pelipaita päällä ja huivi kaulassa.
Oli iso asia päästä Los Angelesin kisoihin. Losissa hienointa oli itse kisat ja se, että pärjäsin niinkin hyvin.
En odottanut mitalia. Kultakin oli tosi lähellä, mutta irlantilainen vei sen nenäni edestä, loppukiristäni huolimatta.
Jos vain pääsen, lähden kisoihin taas neljän vuoden kuluttua. 
Mitalien takia kisakaupungissa pidettiin kivat pippalot, Kotonakin juhlittiin, ja sukulaisia tuli kylään.”
 

Menot