Kanta-Häme

Miten Baddingia voi tulkita 2010-luvulla? – Wanaja Festivalin Ville Valo & Agents -keikkaa odotettiin mielenkiinnolla

Wanaja Festivalien artistikattaus veti väkeä Linnanpuistoon harmaasta kelistä huolimatta oitis porttien auettua. Illan avasivat Ellips ja Anna Puu.
Haloo Helsingistä tuttu Elisa Tiilikainen kiertää Suomen keikkalavoja Ellips -sooloprojetinsa tiimoilla. Ellips avasi Wanaja Festivalin energisellä ja värikkäällä esiintymisellään. Kuva: Pekka Rautiainen
Haloo Helsingistä tuttu Elisa Tiilikainen kiertää Suomen keikkalavoja Ellips -sooloprojetinsa tiimoilla. Ellips avasi Wanaja Festivalin energisellä ja värikkäällä esiintymisellään. Kuva: Pekka Rautiainen

Järjestyksessään 16. Wanaja Festival pärähti käyntiin perjantaina sadepilvien alla.

Illan esiintymiskattauksen avasi Haloo Helsingistä tuttu Ellips. Lavalle kipusivat myös muun muassa Anna Puu, Sanni ja Lauri Tähkä.

Sädehtivä Anna Puu valloitti Linnapuiston Linnalavan Wanaja Festivalin toisena esiintyjänä. Kuva:Pekka Rautiainen

Lopuksi Ville Valo & Agents, jonka kavalkadiin kuuluu Rauli Badding Somerjoen kappaleet, kruunaa illan.

Vai kruunaako?

– Haluamme antaa Valolle toisen mahdollisuuden, toteavat hattulalaiset Henna ja Risto Pulkkinen.

 

He olivat yhtyeen keikalla Tavastialla viime keväänä. Aiemmin radiosta kuuluneet kappaleet kuten Ikkunaprinsessa vakuuttivat pariskunnan ja sai heidät hankkimaan liput Tavastialle.

– Odotukset olivat ehkä liian korkealla. Keikka oli tasapaksu, eikä kolahtanut, Henna Pulkkinen toteaa.

Henna ja Risto Pulkkinen sekä Jappe ja Leena Friman keskustelevat keskenään paljon musiikista. Palaute on rehellistä ja analyyttista. Kuva: Pekka Rautiainen
Henna ja Risto Pulkkinen sekä Jappe ja Leena Friman keskustelevat keskenään paljon musiikista. Palaute on rehellistä ja analyyttista. Kuva: Pekka Rautiainen

Jappe Päivinen tunnustautuu kitaristi Esa Pulliaisen suureksi faniksi. Pulliainen soittaa myös illan kokoonpanossa. Myös Topi Sorsakoski ja Agents oli aikanaan miehen mielestä oiva yhdistelmä. Valoa hän ei ole aiemmin nähnyt livenä.

Päivinen on katsonut mielenkiinnolla Valon ja Agents-yhtyeen yhteistyötä. Levyäkin hän on kuunnellut. Ei Valo Sorsakoski ole, mutta Somerjoen musiikin tulkinta kiehtoo Päivistä.

– Hatun nosto sille, että tuollainen maailman tähti lähtee tekemään suomalaista juttua ja kiertää lavoja. Se ei voi lähteä muusta kuin kunnioituksesta Baddingia ja rautalankamusiikkia kohtaan, mies kiittelee.

Antti Hongisto ei pidä itseään Ville Valon fanina, mutta Rauli Badding Somerjoki on hänen mielestään suuri legenda.

Ei Valon fani, vaan Rauli Badding Somerjoen

Valo kiinnostaa Baddingin tulkitsijana myös helsinkiläistä Wanaja Festivalin ensikertalaista Antti Hongistoa.

– Miten Baddingia voi tulkita 2000-luvulla? Rohkea veto, odotukset ovat kovat, Hongisto miettii.

Hän mieltää itsensä nimenomaan Somerjoen faniksi. Radiosta kuulemansa Valon Badding–tulkinnat saivat miehen mietteliääksi.

– Oli ne vähän ehkä… Badding oli kuitenkin niin legenda. Toki Ville tuo omaleimaisuutta siihen, mutta katsotaan, hän muotoillee.

Vain Tahroja paperilla -kappale kuului Eppujen avausbiiseihin.

Noin 1500 keikkaa nähty ja kuultu

Turenkilainen Marko Mustiala on paikalla tyttärensä Liljan kanssa. Vain Lilja kuuntelee musiikkia, Mustiala ei jaksa enää vapaa-ajallaan bändeistä innostua.

Mies on työnsä puolesta, lavaturvan tehtävissä, ehtinyt kuulla ja nähdä noin 1500 keikkaa. Mukana on kotimaisia tähtiä kuin maailman luokan staroja. Valokin on hänelle tuttu nimi HIM-vuosilta. Tämän iltaista Valo & Agents -yhdistelmää hän ei ole vielä ehtinyt kokea.

– Tässä työssä pitää aina kuunnella niitä artisteja, jotka lavalla työvuoron aikana esiintyy. Silloin tietää paremmin, mitä on odotettavissa. Pitää myös selvittää miten esimerkiksi yleisö on aikaisemmilla keikoilla toiminut, Mustiala kertoo.

HIM:in aikaan, bändillä ei turvallisuuden saralla ollut mitään erikoistoiveita. Enemminkin haasteet liittyivät bäkkäreille ja turhan innokkaisiin faneihin.

Marko Mustiala näkee ja kuulee työnsä puolesta noin 100 keikkaa vuodessa. Wanaja Festivalille hän tuli tuomaan tytärtään Lija Mustialaa.

Illan muista esiintyjistä Mustiala mainitsee Sannin ja Laurin Tähkän.

– Lauri Tähkä ja Sanni ovat innokkaita tulemaan pois lavalta ja ottamaan sillä tavalla kontaktia yleisöön.

Näistä tilanteista sovitaan Mustialan mukaan aina etukäteen artistin kanssa. HÄSA

Sara Mäkinen (edessä), Vilma Renko ja Maire Rokkanen tulivat festivaaleille Toijalalasta. He olivat Wanaja Festivaalilla ensimmäistä ekrtaa viime vuonna. Matka Toijalasta sujuu kätevästi junalla.
Kumisaappaat olivt fiksu vuoden 2019 Wanaja festivalin avauspäivän varuste.

Agents lyhyesti

Rauli ”Badding” Somerjoen lauluihin pohjautuva albumi Ville Valo & Agents julkaistiin 15.2.2019 ja se möi alle viikossa kultaa.

Agents-yhtye perustettiin vuonna 1979, kun Tuomari Nurmion ja Köyhien ystävät -yhtyeen tiet erosivat.

Esa Pulliainen soitti kitaraa Köyhien ystävissä Nurmion ohella.

Agentsin ja Rauli ”Badding” Somerjoen menestyksekäs yhteistyö alkoi 1981. Agents säesti Somerjokea mm. levyillä: Ikkunaprinsessa, Tähdet, tähdet ja Laivat.

Agentsin toisena solistina 1980-luvun alkupuolella oli ähtäriläinen Pekka Tammilehto eli Topi Sorsakoski.

Ville Valo tunnetaan aiemmin HIM-yhtyeestä.

Lähde: www.agents-sivut.com

Päivän lehti

23.2.2020