Kanta-Häme

Miten estetään kiipeily-yritykset hyppyritorniin?

Ahveniston vanhan hyppyrimäen päälle kiivettiin jälleen viime viikolla. Kymmenkunta nuorta saatiin poliisin ja pelastuslaitoksen voimin alas tornista.

Vanha betoninen möhkäle on rapistunut, eikä se ole ollut urheilukäytössä enää vuoden 1995 jälkeen. Hyppytornia on suunniteltu kunnostettavaksi ja purettavaksi, mutta kustannukset ovat jarruttaneet päätöksentekoa.

Onko hyppyritorniin kiipeily yleistä, Linnan Infran puistotyön johtaja Pekka Luotonen?

– Kiipeily ei ole erityisen yleistä, mutta usein puuhat ovat etukäteen suunniteltuja. Viime viikollakin kiipeilijöillä on tarvinnut olla mukanaan työkaluja, koska hyppytornin ovessa oleva lukko on niin järeää tekoa, ettei sitä saa rikottua muulla kuin rälläkällä.

Onko lukko uusittu?

– Kävimme kiinnittämässä uuden lukon oveen heti kiipeilytapauksen jälkeen.

Miten kiipeilyn voisi vielä paremmin estää?

– Mitään patenttiratkaisua asiaan ei ole. Tornin sisällä oleville betoniportaille ei pysty tekemään mitään, joten ainoa vaihtoehto on estää pääsy portaisiin. Tällä hetkellä oven lukitseminen on ainoa vaihtoehto.

Millainen vaaran paikka vanha hyppytorni oikeastaan on?

– Hyppytornissa on kaksi pahaa vaaran paikkaa. Ensimmäisenä ovat vanhat portaat, joita ei ole tehty ison ryhmän samaan aikaan kiivettäviksi, eikä varsinkaan tuuppimispaikaksi. Lisäksi tornin huipulla on tietysti putoamisvaara, koska tornin huippu on melko korkealla.

Vauhdittavatko kiipeilytapaukset purkusuunnitelmia?

– Minulla ei ole tietoa purkamisesta. En ole itse osallistunut sellaisiin kokouksiin. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic