Kanta-Häme

Miten EU voi säädellä muovipakkauksia?

Euroopan parlamentti päätti alkuviikosta vähentää muovipussien käyttöä esimerkiksi muuttamalla ostoskassit maksullisiksi. Se on kuitenkin vasta alkua muovin tuhlailun kuriin saattamisessa.

Mikäli suomalaisen europarlamentaarikon Sirpa Pietikäisen (kok.) tuore ehdotus menee läpi, jatkossa EU suitsii muovin käyttöä myös pakkausmateriaalina.

Mistä on kysymys, Sirpa Pietikäinen?

– Olen tehnyt mietinnön siitä, millaisella sääntelyllä ja kannustimilla Euroopassa tulisi edistää resurssitehokkuutta. Kaikkien EU:ssa valmistettavien ja tänne tuotavien tuotteiden pitäisi olla korjattavia, uudelleenkäytettäviä ja kierrätettäviä.

– Tämä sama periaate koskisi paitsi tuotteita, myös pakkauksia. Niiden määrää vähennettäisiin, ja pakkauksistakin voitaisiin tehdä uudelleen käytettäviä.

Jos sinä voisit päättää, millaisia tulevaisuuden tuotepakkaukset olisivat?

– Vanhaan aikaan Turun Sinapista kerättiin laseja. Nyt voitaisiin kehittää pakkauksia, jotka voisivat samalla toimia vaikkapa USB-tikun ja muistikortin suojakoteloina tai lelun kantokassina sen sijaan, että tuotteen ympärillä on älytön pakkaushässäkkä.

– Lisäksi erilaisia muovikalvoja ja paperia sisältävien komposiittimateriaalien kierrätettävyys olisi iso juttu. Tällä hetkellä niistä ei tiedetä, ovatko ne kierrätettäviä. Jos paperinkeräykseen panee liian paljon vääränlaista ainesosaa, se pilaa koko kierrätyserän. Tämä on tosi iso ongelma.

Euroopan parlamentti pyrkii vähentämään kevyiden, alle 50 mikronin muovipussien käyttöä. Sinä olit tiukemman sääntelyn kannalla?

– Esitin, että raja olisi ollut 200 mikronia, jolloin käytännössä vain kestokassit olisi sallittu. Sitä kevyemmät hedelmäkassit ja muovikelmut olisi tullut tehdä biopohjaisesta biohajoavasta muovista, jota Suomessa tehdään puusta ja Italiassa vaikkapa artisokankuorista.

Muutosesityksesi ei mennyt kuitenkaan läpi.

– Ei, mutta se oli hyvä esimerkki siitä, kun usein sanotaan, ettemme me voi tehdä tällaisia päätöksiä, koska Euroopan talous on tiukalla.

– Kiinassa tehdään kaikkein halvimmat muovipussit. Jos haluamme luoda uutta työtä ja uusia markkinoita, tällaisella säädöksellä tulisimme ympäristön näkökulmasta ihan perustellusti suosineeksi eurooppalaisia yrityksiä. Se tekisi markkinoita biomuovituottajille.

Kuinka tuore mietintösi etenee?

– Se tulee heinäkuussa parlamentin päätettäväksi. Sen jälkeen syksyllä pitäisi tulla komission uusi esitys ekodesigndirektiivistä. Direktiivi on parhaillaan ennakkokuulemiskiertueella, jossa haetaan erilaisia ideoita.

Jos mietintösi menisi läpi ajamassasi muodossa, sillä olisi suuret vaikutukset pakkausteollisuudelle?

– Olisi kyllä, ja positiiviset – sekä bisnekselle, ympäristölle että ihmisten mukavuudelle.

Kuinka mietintösi on toistaiseksi parlamentissa otettu vastaan?

– Sille on sekä tukea että vastustusta, niin kuin aina. Jos ihmiset eivät näe toisenlaisia tapoja toimia, ne tuntuvat mahdottomilta. Silloin vastustetaan muutosta.

– Muovipussidirektiivikään ei mennyt ihan sellaisena läpi kuin piti, mutta meni kuitenkin. Kohta kaikki huomaavat ettei tämä ollutkaan hullumpi juttu.

Päivän lehti

2.4.2020