Kanta-Häme

Miten Hämeenlinnan kaupunki valvoo työntekijöidensä sivutoimia?

Hämeenlinnan kaupungin henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnan kaupungin henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen. Kuva: Pekka Rautiainen

Valvooko Hämeenlinnan kaupunki työntekijöidensä mahdollisia sivutoimia, Hämeenlinnan kaupungin henkilöstö- ja hallintojohtaja Anne Iijalainen? Miten?

– Katsomme sivutoimi-ilmoitukset ja -luvat aina vuosittain, mutta työntekijöiden tekemisiä ei varsinaisesti seurata. Tämä asia perustuu hyvin pitkälle luottamukseen eli työntekijän omaan ilmoitukseen.

Sivutoimilupaa on haettava silloin, kun sivutoimeen käytetään työaikaa. Millaisissa tapauksissa sivutöitä saa tehdä varsinaisen työn työajalla?

– Tällaiset tapaukset ovat aika harvinaisia. Ne voivat olla esimerkiksi jotain yksittäisiä koulutuskeikkoja tai vastaavia. Silloin esimiehet ovat yleensä minuun yhteydessä.

– Tavallisin tilanne on varmaan sellainen, että lääkäri haluaa tehdä lyhennettyä työaikaa, jotta voi tehdä osan työajastaan töitä yksityisellä puolella. Silloinhan hän ei oikeastaan tee sitä toista työtä työajalla, mutta sivutoimilupa mahdollistaa sen osa-aikatyön.

Mitä tapahtuu, jos kaupunki saa tietää sivutoimesta, josta työntekijä ei ole ilmoittanut?

– Silloin käydään työnjohdollinen keskustelu, jossa selvitetään asian syyt. Jos kyse ei ole pelkästä unohduksesta vaan siitä, että joku on tahallisesti pimittänyt sivutyönsä, mennään normaaleihin työehdollisiin toimenpiteisiin eli huomautus- ja varoituslinjalle.

Onko kaupungilla törmätty useinkin sivutöiden tietoisesta salaamisesta johtuviin jääviys- tai muihin ongelmiin?

– Olen tehnyt näitä hommia melkein 20 vuotta enkä ole vielä koskaan törmännyt tällaisiin tapauksiin. Kyllä ihmiset haluavat olla näissä asioissa rehellisiä, se on heidän omakin etunsa. HÄSA

 

Lue myös: Sosiaalijohtaja rummuissa, opettajat pakohuoneessa – Selvitimme Hämeenlinnan viranhaltijoiden sivutoimet

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic