Kanta-Häme

Miten hierojalla toimitaan ja milloin ne pellit pitää oikeasti sulkea? – Älä enää ihmettele, vaan lue vastaukset tästä jutusta

Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassa. Tai jos onkin, me olimme tarpeeksi tyhmiä kysyäksemme ne.
Samojen kysymyksien toistuminen jatkuvasti saattaa ärsyttää ihmisiä somessa.

Internetin ihmeaikana lähes kaikkiin kysymyksiin löytyy vastaus muutamalla klikkauksella tai viimeistään kaverilta kysymällä. Ehkä juuri jälkimmäisestä syystä etenkin sosiaalisessa mediassa tietyt kysymykset toistuvat tasaisin väliajoin vastausten pysyessä muuttumattomina.

Samojen kysymyksien toistuminen jatkuvasti saattaa ärsyttää ihmisiä. Siksi esimerkiksi useissa eri aihepiirejä käsittelevissä Facebook-ryhmissä tiettyjen, ennalta määriteltyjen kysymysten ja aiheiden käsittely on suorastaan kielletty.

Hämeen Sanomat päätti kuitenkin tarttua härkää uskaliaasti sarvista ja selvitti vastauksen muutamaan eri Facebook-ryhmissä ja foorumeilla toistuvaan kysymykseen.

 

Milloin takan pellit kannattaa laittaa kiinni?

– Yleensä ottaen peltiä ei tule sulkea, jos takassa näkyy vielä eloa. Vanhan kansa oppia, että pellit voi sulkea, jos takassa ei pala enää sinistä liekkiä, ei kannata noudattaa, toteaa päivystävä palomestari Markus Majuri Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta.

Majuri kertoo, että Pelastusopisto teki asuintalojen häkäpitoisuuksista tutkimuksen vuonna 2011. Siinä mitattiin ihmisten kotien häkäpitoisuuksia satunnaisotannalla.

Jo tutkimuksen tiivistelmässä todetaan, että joka kymmenennessä asuinrakennuksessa esiintyi kohonneita häkäpitoisuuksia, joita ilmeni sitä useammin, mitä vanhempi ja kokeneempi asuinrakennuksen tulisijan käyttäjä oli. Tutkimuksessa selvisi myös, että asunnoissa, joissa oli kohonneita häkäpitoisuuksia, asukkaiden kokema huonovointisuus oli usein yhteydessä nimenomaan häkään.

– Oli opittu aikojen saatossa mutulla sulkemaan pellit liian aikaisin, Majuri sanoo.

Lähde: Kokki, Esa (2012) Häkä asuintaloissa 2011. Tutkimus löytyy Pelastusopiston nettisivuilta tutkimusraporteista.

 

Mitä tehdä, jos internet ei toimi?

– Ensiksi kannattaa tarkistaa, eikö netti toimi ollenkaan vai onko ongelma vain tietyissä sivuissa esimerkiksi kokeilemalla Google-haun avulla useita erilaisia sivuja. Jos käytössä on useampi laite, joka käyttää samaa nettiyhteyttä, voi tarkistaa myös toimiiko netti muilla laitteilla. Jos netti toimii jollain laitteella, ei vika ole itse internet-yhteydessä, kertoo tekninen asiantuntija Henri Salmi Fujitsulta.

Yleisin keino, jolla saada yhteys jälleen toimimaan, on käynnistää modeemi uudestaan. Salmi sanoo, että myös modeemin johdot kannattaa tarkistaa, jotta ne ovat asianmukaisesti kiinni.

Jos tämä ei auta, kannattaa ottaa yhteys palveluntarjoajan tekniseen tukeen. He osaavat esimerkiksi kertoa, mitkä valot modeemissa pitäisi palaa.

– Kovin usein häiriöt internet-yhteydessä eivät johdu mekaanisista vioista palveluntarjoajien verkoissa, mutta kyllähän yhteyksiä voi mennä poikki esimerkiksi myrskyjen aikana, Salmi sanoo.

 

Kuka voi mennä hierojalle ja pitääkö hierojalla riisua vaatteet?

Hieronnalle on vasta-aiheita kuten hoitamaton syöpä, kuume, krapula ja tarttuvat sairaudet. Kehon fyysinen koko tai karvaisuus eivät kuitenkaan ole tällaisia.

Kaikki hierojat eivät hiero raskaana olevia naisia, ja kaikkien hierojien otteet eivät välttämättä sovi kaikille asiakkaille. Hierojan käsittelytapaa ei kuitenkaan voi päätellä tämän sukupuolesta. Myös naishierojat voivat hieroa ronskisti ja miehet kevyesti.

Omalle keholle sopivan hierojan löytää käytännössä vain kokeilemalla.

Hierojalla ei tarvitse riisua kaikkia vaatteita. Hieroja ohjeistaa, mitkä vaatteista on hyvä riisua, ja tätä voi myös kysyä hierojalta.

Yleisesti ottaen hieronta suoritetaan paljaalle iholle, jolloin vaatteet riisutaan hierottavan paikan päältä. Alushousuja ja rintaliivejä ei kuitenkaan tarvitse riisua.

Hieroja voi aukaista rintaliivien hakaset asiakkaan maatessa pöydällä, jos liivit ovat tiellä. Hieroja myös kiinnittää hakaset hieronnan lopuksi.

Lähteet: studioeudokia.fi, urheiluhierontaan.fi, hoitavatkadet.com ja susannasilvenius.com

Pitääkö pahvijätteeseen menevistä mehupurkeista irrottaa muoviset korkinpaikat?

Ei pidä, mutta pakkausten korkit pitää lajitella erikseen muovijätteeseen. Maito- ja mehupurkit ja vastaavat kartonkipakkaukset pitää myös huuhdella ennen kuin ne laittaa kierrätykseen.

Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelujen sivuilta löytyy jäteopas, josta voi hakea kierrätysohjeita jätteen nimellä. Oppaan voi myös ladata sovelluksena mobiililaitteisiin. Samalainen palvelu on myös Oulun seudulla toimivalla Kiertokaarella.

Myös Kanta-Hämeen alueella toimivalta Kiertokapulalta on saatavilla kierrätysopas sekä sähköisenä että paperisena. HäSa

Lähteet: kiertokapula.fi, jateopas.fi, hsy.fi

Päivän lehti

19.1.2020