fbpx
Kanta-Häme

Miten keho kehittyy kuudessa viikossa?

Noora Isokangas on 42-vuotias kahden lapsen äiti, joka hyötyliikkuu lenkittämällä perheen koiraa. Nyt arkeen tulee lisää liikettä. Isokangas kokeilee seuraavan kuuden viikon aikana, miten hänen kehonsa kehittyy, kun hän treenaa säännöllisesti liikkuvuutta, lihasvoimaa ja tasapainoa.

Perheenäiti sanoo olevansa kuntoilun suhteen ”pitäisi”-ihminen.

– Tiedän, että tämän ikäisenä ja istumatyöläisenä minun pitäisi liikkua enemmän. Suurempia vaivoja minulla ei vielä ole, siksi pitäisikin aloittaa nyt.

Treenauksen alkajaisiksi Noora Isokangas tekee fysioterapeuttisen aloitustestin personal trainer Kaisa Frimodigin valvonnassa. Viiden liikkeen testi aloitetaan mittaamalla hartiaseudun liikkuvuus.

– Asetu seisomaan kantapäät kiinni seinään. Ota puolitoista askelta seinästä ja jää seisomaan jalat hartioiden leveydellä. Vie takamus ja takaraivo seinään ja nosta kädet suorina ylös, ohjeistaa Kaisa Frimodig. Isokangas kurkottaa kämmenselkiä seinään ranteet suorina.

– Tämä enempää ei mene.

– Sinulla on kankeutta hartiarenkaan ja olkanivelten liikkuvuudessa. Ylävartalon etupuolen lihasten kiristymisen riskinä on niska-hartiaseudun jännittyminen, josta seuraa esimerkiksi pääsärkyä ja sitä, että ylävartalo ei yksinkertaisesti käänny kunnolla.

TASAPAINOTESTISSÄ Noora Isokangas seisoo ensiksi toinen jalkapohja toisen polven sisäosassa ja sitten toisin päin.

– Tätä on hyvä harjoitella iltaisin hampaita pestessä, että pysyy talven liukkailla keleilläkin paremmin pystyssä, Frimodig vinkkaa.

Kehon lihasvoimaliikkeitä ohjelmassa on kolme. Ensimmäisenä toistokyykistykset.

– Alaraajojen lihasvoiman kehittäminen on tarpeen arjen kaikissa toimissa. Reisilihasten hyvä kunto helpottaa esimerkiksi rapuissa sekä ehkäisee polviniveloireita.

Isokangas kyykkää suoralla selällä ja koettaa koskettaa sormenpäillä lattiaan.

– Nilkat eivät taivu.

– Nilkoissasi on jäykkyyttä, niille pitää miettiä aktivoivia liikkeitä, fysioterapeutti sanoo.

Kyykkäysten jälkeen on etunojapunnerrusten vuoro.

– Voit pitää polvet lattiassa ja sääret ilmassa. Muista tiukka keskivartalo.

Viimeisenä on lankutus, jonka Frimodig määrää tekemään maksimiajan. Testi kertoo vatsa- ja selkälihasten kestävyyskunnosta, jolla on merkitystä muun muassa ryhdin hallinnassa.

SEURAAVIEN viikkojen liikuntareseptissä Noora Isokankaan ei tarvitse rehkiä maksimimääriä vaan sarjoja.

– Lankutus on ohjelmassa esimerkiksi 3×45 sekunnin sarjoina. Liikesarjojen lisäksi tulee liikkumiseen monipuolisuutta sauvakävelystä, vesiliikunnasta ja pilateksesta, Kaisa Frimodig kertoo.

Kerromme testin tulokset ja Noora Isokankaan treenikuulumiset kuuden viikon kuluttua.

Menot