Kanta-Häme

Miten labrajonot pannaan kuriin?

Laboratoriotoiminnoista Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä vastaava Fimlab Laboratoriot oy on saanut viime keväästä saakka valituksia koskien jopa useiden tuntien jonotusaikoja näytteenoton puolella.

Yhtiö lupasi, että uusien rekrytointien ansiosta jonoja saadaan purettua. Osa jonotusajoista on tästä huolimatta edelleen reilun tunnin mittaisia, erityisesti aamuisin ja alkuviikosta.

Minkälaiset jonotusajat pääterveysasemalla tällä hetkellä ovat, osastonylilääkäri Janne Hulkkonen?

– Viime keväänä meillä oli useiden tuntien jonotusaikoja tietojärjestelmämuutoksen johdosta. Tämän jälkeen tilanne on parantunut.

Tavoitteemme on, että yli tunnin jonottaneiden osuus pysyisi kaikista asiakkaista alle kymmenen prosentin. Tammikuussa tämä prosenttiluku oli 6,5 prosenttia, helmikuussa yhdeksän prosenttia.

Tammikuussa keskimääräinen odotusaika oli 27 minuuttia.

Miksi jonotusajat ovat pidentyneet?

– Helmikuun 5. päivä meillä oli koko yhtiön laajuinen tietojärjestelmähäiriö, joka venytti odotusaikoja useiden tuntien mittaiseksi. Tämä nostaa koko kuukauden keskiarvoa.

Pääterveysaseman laboratoriossa päiväkohtainen vaihtelu on suurta. Päivittäin siellä käy 150-220 jonottavaa potilasta.

Aiotteko rekrytoida lisää henkilökuntaa?

– Henkilömäärä on toistaiseksi vakiintunut.

Sairaslomasijaisuuksia emme ole kaikkia saaneet hoidettua. Uudenmaan alue vetää paljon sijaisuuksia tekeviä hoitajia. Kanta-Hämeessä sijaisista on pulaa.

Mitä Fimlab aikoo tehdä pysyäkseen tavoitteessaan jonotusajoista?

– Olemme suunnitellet yhteistyötä koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa siten, että järjestäisimme täydennyskoulutusta lähihoitajaopiskelijoille näytteidenottoa varten. Koulutusjakso alkaisi aikaisintaan ensi syksynä.

Kehitämme sekä sähköistä ajanvarausjärjestelmää että omaa, sisäistä järjestelmäämme. Myös kolmannesta näytteenottopaikasta Hämeenlinnaan on ollut alustavia suunnitelmia. (HäSa)