Kanta-Häme

Miten MLL Hämeen piirin tuki hyödyttää kaupunkilaisia?

Tampereella pääpaikkaansa pitävä Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen piiri (MLL) on komeillut viime vuosina kärkiviisikossa, kun Hämeenlinnan elämänlaatulautakunta on päättänyt avustuksista. Lautakunta myönsi tänä vuonna MLL:n Hämeen piirille kolmanneksi suurimman avustuksen, yhteensä 15 500 euroa. Verkkosivujensa mukaan Hämeen piiri toimii Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä.

Millä perusteella avustus on myönnetty ja miten raha hyödyttää hämeenlinnalaisia, asiaa valmistellut tilaajapäällikkö Jari Pekuri?

– Avustusta on myönnetty Hämeenlinnassa olevan toiminnan perusteella. Kriteereitä on ollut kaksi: heidän tuottamansa lastenhoitopalvelu ja perhekummitoiminta. Molemmat lasketaan mukaan kaupungin ennaltaehkäisevän työn kokonaisuuteen. Näitä toimintoja tukemalla voimme säästää korjaavissa palveluissa.

Miten avustus on aikaisempina vuosina hyödyttänyt kaupunkilaisia, jos kummitoiminta on alkanut vasta viime vuonna?

– Aikaisemmin raha on mennyt lastenvahtien välitykseen ja perhekahvilatoimintaan. Tukea oltiin laskemassa, mutta se päätettiin pitää entisellä tasolla, koska mukaan tuli uutena perhekummitoiminta. Saamme siis enemmän suunnilleen samalla rahalla.

Miten MLL:n Hämeen piiri näkyy Hämeenlinnassa, piirin toiminnanjohtaja Marita Viertonen?

– Meillä on Hämeenlinnan Kumppanuustalolla aluetoimisto, ja perhekeskustoiminnan koordinaattori toimii Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen alueella.

Miten piirin saama avustus menee hämeenlinnalaisten hyödyksi?

– Hämeenlinnan kaupunki on avustanut pitkään MLL:n lastenhoitotoimintaa, toki näin tekevät myös muut alueen kunnat. Toiminnan ohjaus, koulutus ja tuki on perhekeskustoiminnan koordinaattorin tehtävä, ja osa avustuksesta menee hänen palkkaansa. Hämeenlinnassa on toistakymmentä lastenhoitajaa ja uutta on, että nyt myös Lammille on saatu hoitajia. Rahalla myös markkinoidaan ja koulutetaan hoitajia.

– Toinen osa on viime vuonna aloitettu perhekummitoiminta. Idea on, että koulutetaan vapaaehtoisia aikuisystäviä lapsiperheille tai pienten koululaisten perheisiin. Kummit ovat tukena perheille, joilla ei ole sukulaisia tai tukiverkkoja kaupungissa. Perhekummeja on koulutettu kymmenkunta ja lisää koulutetaan. Avustus menee koordinaattorin palkkaan.

Hämeen piiriltä ei siis siirry rahaa paikallisyhdistyksille?

– Ei. MLL:ssä keskusjärjestö, piirit ja paikallisyhdistykset ovat kaikki taloudellisesti itsenäisiä. Piirin tehtävänä on kouluttaa ja tukea paikallisyhdistyksissä tehtävää vapaaehtoistyötä. HÄSA

Päivän lehti

13.8.2020