Kanta-Häme Hämeenlinna

Miten muinainen metsä erosi nykypäivän metsästä? – Tietokirjailija Marjut Hjelt luennoi Hämeenlinnassa

Tietokirjailija Marjut Hjelt luennoi metsän hengistä Hämeenlinnan seudun kalevalaisten naisten järjestämässä tilaisuudessa.
Tietokirjailija Marjut Hjelt on käsitellyt useissa teoksissaan ihmisen ja metsän suhdetta sekä metsään liittyvää mytologiaa.
Tietokirjailija Marjut Hjelt on käsitellyt useissa teoksissaan ihmisen ja metsän suhdetta sekä metsään liittyvää mytologiaa.

Tietokirjailija Marjut Hjelt luennoi Hämeenlinnassa maanantaina 21. syyskuuta Wetterhoffin vanhassa kutomossa.

Hämeenlinnan seudun kalevalaisten naisten järjestämä tilaisuus on osa valtakunnallista teemavuotta, jonka otsikkona on Metsän henki – suomalainen luontosuhde ennen ja nyt.

Hjelt on useissa teoksissaan käsitellyt ihmisen ja metsän suhdetta sekä metsään liittyvää mytologiaa.

Useat Hjeltin kirjoista on kuvittanut hämeenlinnalainen graafikko Jaana Aalto.

Satoa pyydettiin

Metsä oli entisajan ihmisille muutakin kuin puita, maata ja materiaa. Luonnossa oli mystistä voimaa. Siellä asui haltijaväkeä, jonka kanssa oli syytä pysyä hyvissä väleissä.

Hjeltin mielestä myös nykymaailman kannattaisi opetella kunnioittamaan metsää ja sen monimuotoisuutta.

– Vaikka emme enää usko haltijoihin, luonto itsessään on ihmeellinen. Sillä on oikeus olla maapallolla kuten ihmisilläkin, hän sanoo tiedotteessa.

Hjelt muistuttaa, että ennen teollista yhteiskuntaa ihminen oli osa luontoa, ei luomakunnan herra. Vainajahengillä ja erilaisilla luonnon olennoilla oli suuri merkitys kansanuskossa.

– Kun mentiin metsästämään tai marjastamaan, satoa ei menty ottamaan, vaan sitä pyydettiin.

Pyyntikulttuuriin liittyi esimerkiksi lepytteleviä ja suostuttelevia loitsuja, taikoja ja runoja.

Luentotilaisuuksien lisäksi Hämeenlinnan seudun kalevalaiset naisten yhdistys on järjestänyt teemavuonna muun muassa opastetun kävelyretken Sibeliuksen metsään Aulangolla.

Marjut Hjeltin luento Metsän taikaa alkaa maanantaina 21.9. kello 17 Wetterhoffin vanhassa kutomossa, Palokunnankatu 9, Hämeenlinna.Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic